Társoldalunk:

Ez is döntetlen, de ennek kevésbé örülünk

2016.08.08. 19:32

Szerbia után Ausztráliával is döntetlent játszott a magyar férfi vízilabda-válogatott a riói olimpia A csoportjában, így két forduló után még veretlen, de egyben nyeretlen is.

Eredmény, férfi vízilabda, A csoport, 2. forduló:
Magyarország – Ausztrália 9-9 (4-3, 2-2, 1-3, 2-1) - az élő közvetítés
gól: Vámos 2, Varga Dénes 2, Hárai 2, Manhercz, Szivós, Erdélyi

Magunk sem tudtuk igazán, hogyan is engedjük el a pólócsapatot az olimpiára, egyfelől a magyar vízilabda olyan, mint a brazil futball, a múltban annyira magasra került a léc, hogy minden kudarcnak számít, ami nem arannyal végződik. Másfelől viszont a szerbek olyan dominanciát építettek fel az elmúlt években, hogy szinte csak az volt a kérdés a nagy tornákon, hogy ki végez mögöttük.

Az első riói meccsen aztán a magyar csapat megmutatta, hogy nem kell félteni, 13-13-ra végeztünk a rettegett szerbekkel, ráadásul másodpercekre voltunk a győzelemtől is, amely lelkileg hatalmas lökést adhatott volna a fiúknak. A szerbek elleni meccs végén Nagy Viktor lába begörcsölt, Filipovic így már Decker Attilának dobta az egyenlítést jelentő gólt, és az ausztrálok elleni második csoportmeccsen is a fiatalabbik Decker fivér állt a kapuban.

Decker Attila kapus figyeli Decker Ádám és Joe Kayes csatájátForrás: MTI/Illyés Tibor

Az ausztrálokkal nemrég egy felkészülési tornán őrült meccset vívtunk, Varga Dániel csak a legvégén szerezte a győztes gólt ötméteresből, így lett 16-15 ide, Rióban viszont kikaptak a braziloktól, ami méretes buktának számított.

Hárai jól kezdett

Ausztrál góllal indult a meccs, Campbell lövése a rövid saroknál becsorgott valahogy Decker hóna alatt, mi pedig elszalasztottuk az első lehetőséget az egyenlítésre, mert Varga Dániel lövését Stanton-French a kapufára tolta. Nagyon fura volt, hogy szinte mindent lehet hallani, amit a játékosok a medencében mondanak egymásnak, hiába voltak nézők, sokáig csendben követték az eseményeket. „A Marci jó lesz" – tanácsolta Decker a kapuból, de az akciót végül Vámos fejezte be egy nagyon precíz balos bombával.

Ahogyan a Hajósban játszott felkészülési meccsen, az ausztrálok most is felnőttek mellénk támadásban, ötletesen tették-vették a labdát, és Campbell emberelőnyből a második gólját is meglőtte. Szerencsére Vámos nem akart lemaradni mögötte, és 2-2-re alakította kettőjük különpárbaját, aztán 3-2-nél először álltunk jobban, de milyen góllal! Hárai a vízről felszedte a bejátszott labdát, majd egy zseniális csavargólt produkált, csak hogy itt Brazíliában is megtudják, miért is pólónemzet Magyarország.

Aztán Roach szépítése után a Hosnyánszky, Hárai páros megpróbálta überelni Hárai egyéni mutatványát, előbbi bejátszása után a Pufi becenevű centerünk tette be a labdát a levegőből, így 4-3-mal ért véget az első negyed.

Campbellnek elsült a keze

Bíztunk benne, hogy el tudunk szakadni az ausztráloktól, hogy ne legyen körömrágós a meccs, erre először 6-4-nél adódott esély, amikor Varga Dénes pakolt be egy ötméterest könyörtelen módon. Aztán Decker szentségelt kétszázas pulzussal a kapuban, mert leolvasta Ford szándékát, de a labda mégis bevágódott a kezéről, a félidőben 6-5-re vezettünk. 

Vámos Márton két gólt szerzettForrás: MTI/Illyés Tibor

Aztán Szivós őrületesen nagy erővel vágta be a labdát, amivel ismét két góllal vezettünk, utána viszont ledobtuk a vasmacskát a medence aljára. Támadásban körbelőttük a kaput, miközben az ausztrálok rábízták magukat Campbellre, akinek kétszer is elsült a keze, és a harmadik, majd a negyedik góljával újra egyenlő lett az állás.

De volt ennél rosszabb is a helyzet, ugyanis a korábbi szegedi, illetve OSC-s légiós, Kayes gyönyörűen oldotta meg a helyzetét.

Még egy kis bunyó a végén

Az utolsó negyedet így egygólos hátrányban kezdtük, szerencsére Varga Dénes megérezte, hogy a csapatkapitánynak ilyenkor kell a sereg élére állnia, és emberelőnyből lőtt a kapus szeme közé. Mindkét csapat kezében ott volt a lehetőség, hogy a maga javára billentse a csatát, kapufa itt, kapufa ott, aztán Varga Dénes húzott egy olyan passzt, ami rajta kívül valószínűleg senkinek nem jutott volna eszébe, és Erdélyi kilőtte a bal sarkot, így 9-8-ra megint mi vezettünk.

26 másodperc volt hátra, amikor Cotterill lövése valahogy elsuhant Decker bal keze alatt, Benedek Tibor pedig időt kért, hogy az utolsó támadás előtt felvázolja a taktikát. Négy másodperccel a vége előtt Varga Dániel lőtt, de a kapus ezt kitolta, aztán még Hosnyánszky húzott elő egy csavart, de ezt is fogta Stanton-French, így 9-9 lett a vége. 

A lefújás után még Hárai és Roach bunyózott egy sort, de időben szétszedték őket. A magyar csapat így nyeretlen, de egyben veretlen is két kör után, pont úgy, ahogy a szerbek.