Sidinek kisütötte a szemét a reflektor a döntőben

Sidi Péter rio 2016 olimpia légpuska
Sidi Péter a mostani fegyverével négy éve változatlan formában versenyez
Vágólapra másolva!
Sidi Péter ötödik olimpiáján eddigi legjobb eredményét elérve ötödik lett légpuskában, mégsem teljesen elégedett, mert éremért jött Rióba. Úgy érzi, az új szabályrendszer igazságtalan, mert sokkal több szerep jut a szerencsének. Panaszkodott az erős reflektorra, viszont azt ígéri, a következő versenyszámában igyekszik majd még jobb eredményt elérni.
Vágólapra másolva!

A két korábbi hatodik hely után most a legjobb olimpiai eredményét érte el azzal, hogy ötödik lett a légpuska döntőjében. Elégedett ezzel a minimális javulással?

Az alapversenyben kiküzdöttem, hogy döntős lehessek, aztán a fináléban már arra figyeltem, hogy lássam is a táblát, mert olyan erős reflektorok sütöttek szemből, hogy legfőképp azzal küzdöttem. Sajnos, becsúszott így egy gyengébb lövés, utána küzdenem kellett, hogy visszakapaszkodjak. Pár tizeddel lemaradtam a továbbjutásról, így az éremről is. Még van két versenyszámom hátra, a 60 fekvő 50 méteren, általában ez a viadal adja az olimpiák legnagyobb meglepetését, nem lehet megjósolni a végeredményt. A 3x40 összetett viszont kiszámítható, a Világkupákon ott rendre döntőben voltam, remélem, ott jobban kijön a lépés.

Ezek szerint csalódott?

A döntőbe jutás egy nagyon szép eredmény, számomra se nem jó, se nem rossz. Remélem, ez a két pont a szövetségnek sokat fog jelenteni a végelszámolásnál, én igyekszem majd a következő számban, 50 méteren is hozni a legjobbamat.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Előzetesen mit várt ettől a számtól?

A döntőbe jutást mindenképpen, de az új szabályok miatt nagyon nehéz megjósolni, hogy ott ki hol végezhet. Senki sem mondta volna, hogy egy kínai sem lesz döntős, hiszen légpuskában minden évben ők termelik a legtöbb érmet.

mivel elveszítjük az alapversenyben szerzett pontjainkat, és egy néhány lövéses fináléban dől el az érmek sorsa. Azért ez a legjobb olimpiai eredményem légpuskában, így szomorkodnom nem kell, kiadtam magamból mindent, megküzdöttem a helyezésemért.

Szokták mondani, hogy ez a sportág nem korfüggő. 37 évesen hogy érzi magát, milyen formában, akár összevetve a korábbi négy olimpiával?

Ha a legendás sportlövőket nézem, akkor a pályafutásom felénél járok, hiszen kilenc-tíz olimpiát is célba lehet venni. Az évszázad sportlövőjének választott Rajmond Debevec az ötödik olimpiáján szerzett aranyat, aztán a hetedik-nyolcadikon bronzérmet.

ezáltal nagy a merítés, és szétoszlanak az érmek. Nem úgy, mint mondjuk az atlétikában, ahol egy tízéves korosztály küzd az érmekért.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Aranyért jött?

Azért jöttem, hogy érmet szerezzek,

Sohasem szabad feladni, mert mindig az utolsó lövésnél dől el a verseny. Ha egy lövés van hátra, akkor is történhet még bármi. Az alapversenyben is ez történt, az utolsó lövésem kellett ahhoz, hogy biztos döntős legyek.

A döntőben, ahogy haladunk az időben, a leggyengébb rendre kiesik, és egyre kevesebben folytatják a versenyt. Mit gondol erről a rendszerről?

Nem tartom igazságosnak, hogy nem lőheti végig a versenyt mind a nyolc döntős. Olyan ez, mintha a 100 méteres síkfutásban tízméterenként elgáncsolnák az utolsó helyen állót.

Nem fair a rendszer, de ennek kell megfelelni.

Amikor 9,6-ot, 9,2-t lőtt, mi járt a fejében?

Az, hogy a következő lövést tökéletesen kell leadni, mert bárki hibázhat az olimpián. Egy lövéssel az ötödikről fel lehet rögtön jönni az első helyre, de az elsőről is vissza lehet esni a nyolcadikra.

Az alapversenyben a 9,2-es – gyengének számító – lövése után leült. Hogyan próbálta összeszedni magát?

Az egy taktikai pihenő volt, és bejött, hiszen az utolsó, 10-es szériában sikerült a legjobb 10 lövésemet leadni, és a sorozatot egy csodálatos 10,9-cel befejezni, az pedig a döntőt ért.

Az említett, zavaró reflektor ellen lehet-e bármit tenni a folytatásban?

Több szemellenzőt kell alkalmazni, de a szabályok azt is szigorúan korlátozzák, hogy mennyit lehet. Egyetlenegy világversenyen sem volt még ilyen reflektor, amely szemből kisüti a szemedet. A tv miatt van ez így, nem tehetünk semmit, meg kell küzdeni vele. A tábla viszont teljesen sötétben volt, kis ledek világították meg a közepét, a sportlövészetben ez nagyon brutális kontraszt, nem homogén a fény. De ez mindenkinek egyforma volt, így erre nem lehet fogni semmit.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Tudta, hogy a döntő elején vezetett?

Éreztem, hogy az első hat lövésem jól sikerült, majd becsúszott az a rosszabb lövés, utána pedig már küzdelmes volt a verseny. Megpróbáltam kizárni a külvilágot, de inkább a lámpákkal voltam elfoglalva, mint a lövészettel.

Kijutott az olimpiára Péni István is, légpuskában sokáig jól állt, végül a 13. helyen végzett. Milyen viszonyban vannak? Segíti mint feltörekvő fiatalt, vagy van rivalizálás?

Nincsen rivalizálás, nekem inkább a kínaiakra és az oroszokra kell figyelnem, nem a juniorokra.

Ő egy csiszolatlan gyémánt, remélem, a jövőben sikerül annyit fejlődnie, hogy amit megcsillogtatott a juniorok közöttn, azt felnőttben is meg tudja majd ismételni. A lövészetben ez a legnehezebb: felnőttként is megállni a helyedet.

Összességében hogy tetszik a riói olimpia, akár a korábbiakhoz képest?

Nekem nagyon tetszik ez a lőtér, mert a sydneyi pályát másolták le, nyertem itt már aranyérmet korábban Világkupán. Az olimpiai falu rendben van, nagyon szép a parkja. A berendezések nem százszázalékosan működnek, de javítás alatt vannak. Én mindennel nagyon elégedett vagyok.

Névjegy

Születési idő, hely: 1978.09.11., Komárom
Klubja: Olympia SE
Versenyszáma: légpuska, kisöbű szabadpuska összetett 3x40, kisöbű szabadpuska puska fekvő
Olimpiai eredményei: 5. (2016 - légpuska), 6. (2008 - légpuska), 6. (2012 - kisöbű szabadpuska összetett 3x40), 11. (2012 - kisöbű szabadpuska fekvő), 12. (2004 - légpuska), 13. (2000 - kisöbű sportpuska fekvő), 13. (2012 - légpuska), 15. (2000 - légpuska), 19. (2004 - kisöbű szabadpuska összetett 3x40 lövés), 24. (2004 - kisöbű szabadpuska fekvő), 25. (2000 - kisöbű sportpuska összetett), 25. (2008 - kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett), 39. (2008 - kisöbű szabadpuska fekvő)
További kiemelkedő eredményei (olimpiai számokban): világbajnok (kisöbű szabadpuska összetett, 2010), vb-2. (légpuska egyéni, 2010), vb-3. (kisöbű szabaduska összetett, 2002), Európa-bajnok (légpuska egyéni, 2002, 2004, 2011; kisöbű szabadpuska összetett, 2011; kisöbű szabadpuska fekvő csapat, 2006), Eb-2. (légpuska egyéni, 2001, 2010), Eb-3. (légpuska egyéni, 2000).