Társoldalunk:

Drámai küzdelemben lett olimpiai ezüstérmes Imre Géza

2016.08.09. 23:09

Imre Géza már 14-10-re is vezetett a dél-koreai Park ellen, végül azonban 15-14-re kikapott a prábajtőrözők döntőjében, így ezüstérmes lett a riói olimpián. Vívásban ez a második érmünk Rióban Szász Emese aranya után, összesen pedig a negyedik.

Mégis mi lenne egy olimpiai vívódöntő bevonulózenéje, ha nem a zseniális John Williams Imperial March nevű darabja, amelyet a Csillagok háborújában mindig Darth Vader feltűnésekor hallhatunk? Parádés választás, de mi Imre Gézát inkább Luke Skywalkerként szeretnénk látni, hősként, aki elnyeri méltó jutalmát.

A döntő másik szereplője a dél-koreai Park Szang Joung, aki még nem volt 1 éves, amikor Imrének már olimpiai bronza volt az atlantai olimpiáról. Amúgy is nagyon más stílust képvisel a két vívó, a koreai egy igazi tűzgolyó, aki villámgyorsan megy előre, míg Imre hozzá képest a megtestesült nyugalom.

Három éve majdnem visszavonult

A döntő előtt megkérdeztük Boczkó Gábort, aki Imre búcsúztatott Rióban, hogy mennyire lenne vajon csalódás Imre számára, ha végül csak ezüstérmet nyerne. "Abból a szempontból az ezüst is nagy eredmény lenne, hogy a 2013-as vb után úgy volt, hogy ő is és esetleg én is visszavonulunk,aztán ez, hogy kijutottunk az olimpiára, egy jutalom volt. Ha ehhez ő hozzáad egy érmet, az úgy gondolom, elégedettséggel töltené el."

Hatalmas küzdelem folyt végigForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az elején minden rendben volt

A meccs első két tusát a 41 éves magyar adja, a pont előttünk elhelyezkedő koreai tábor nagy-nagy csöndben figyel, aztán Park szépítésnél lobognak a zászlók, egymásnak ütődnek a felfújt műanyag bigyók, belelkesednek. Szerencsére Géza lehűti őket, jönnek az együttes találatok, nekünk ezek tökéletesek, de 5-4-nél Park szúr egy egylámpásat egy nagyon komoly hirig után.

De Imre Géza nyugodt, kívülről semmi nem látszik rajta, és megint elhúz kettővel, így az első három perc után 7-5-ra vezet. Mi járhat vajon a fejében a szünetben? 20 év után újra olimpiai döntőben, óriási dolog ez, igazi megkoronázása egy egyébként is csodás pályafutásnak. A koreai viszont nem tiszteli a kort és az eredményeket, jön előre, hiszen jönnie kell, és 9-9-nél utoléri a magyart.

A rutin és a fiatalság küzdött meg egymássalForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Amikor már azt hittük, itt az újabb arany

A koreai tábor hörög, aztán az egész csarnok felkiált, amikor villámgyorsan hárítják egymás pengéjét. Imre előveszi a meccs eleji forgatókönyvet, rámegy az egylámpás találatokra, kioszt egyet, majd még egyet, és egy harmadikat is. 12-9. Fábián László csapatvezető, Szöul olimpiai bajnoka a két kezét a magasba tartva ugrik fel a helyéről, amikor Imre Géza két találatra kerül a végső győzelemtől.

Szünet jön már megint, ennek most nem örülünk, mert nagyon elkapta a fonalat Kökény Bea férje. Indul az utolsó 3 perc, és Park talál sajnos. Belefér? Imre gyorsan megszúrja a mellkasán, 14-10.

Valami történt a végén

Négy meccslabda, írnánk, ha ez nem lenne képzavar. Már csak három, Park szépít. Hideg van a teremben, mert a brazilok szokás szerint felcsavarták a légkondit, de izzad a tenyerünk, főleg, amikor 14-12-re feljön a koreai, majd még közelebb zárkózik, egy találatra. A koreai tábor nem bír magával, Park szinte lerohanja Imrét, és bár az első akció még nem hoz sikert, a másodiknál eltaláltja. 14-14. Ez nem lehet igaz. Imre leveszi a sisakját, kicsit elvonul. Összerakja a gondolatait. Aki legközelebb talál, az nyer. Park megint rohan, de sajnos nem a vesztébe, megszúrja Imrét, és ezzel ő az olimpiai bajnok.

Park így örült, jogosanForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Imre Géza gratulál, majd csendben levonul. 41 évesen olimpiai ezüstérmes lett. Fantasztikus dolog ez. De olyan közel volt az arany 14-10-nél.

Imre Géza villámnyilatkozata az M4-nek: „Kicsit meglazult a pengém és piciket mellészúrtam. Pontatlan voltam a végén. Azt hittem, hogy valahol meg fogom szúrni, de nem találtam el sehol."

Imre pedig így szomorkodottForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Aztán Ujlaky István kollégánk is elkapta a pást mellett, neki így értékelt: "Volt nálam egy kis blokk, nagyon azt akartam csinálni, amit addig. Aztán megpróbáltam mást is, hogy megindulok, hátha megzavarom vele, egy tust adtam is így, az volt a 14., de utána nem sikerült többször megcsinálnom. Jól váltott be, és a végén még szerencsém sem volt, mert elszúrtam a karja alatt valahol, pedig az is jó volt akcióban. Nyolc és fél percig én voltam az olimpiai bajnok.Úgy látszik, valaki azt akarja, hogy ne legyek csak ezüstérmes."

Csapatban majd javíthat, de az ezüst is nagyon szép eredményForrás: MTI/Illyés Tibor

Imre Géza előzőleg az atlantai olimpián tudott egyéniben dobogóra állni, 20 éve harmadik lett. Közben csapatban ezüstöt nyert 2004-ben, Athénban.

Rióban ő szerezte a magyar küldöttség negyedik érmét. Előzőleg az ugyancsak párbajtőröző Szász Emese nyert, illetve 400 méteres vegyes úszásban, majd pedig 100 méter háton Hosszú Katinka győzött.