Társoldalunk:

Hosszú Katinka meglepte a világot: 100 háton is aranyérmes

2016.08.09. 03:38

Hosszú Katinkának korábban még vb-érme sem volt 100 háton, a riói olimpia döntőjében – a második 50 méteren bemutatott, hihetetlen úszásával – mégis első tudott lenni. Az Iron Ladynek ezzel már két aranyérme van Rióban.

A 100 hát közel sem számít Hosszú Katinka legerősebb számának, de az előfutam után az Origónak azt mondta, ugyanolyan fontos számára minden versenyszám, amiben indul. Miután eldőlt, hogy a második legjobb idővel jutott nyolcas döntőbe, arról beszélt, hogy akár aranyérmes, de utolsó is lehet a sűrű mezőny és a rövid táv miatt. 

Ő sem hitte el az újabb győzelmetForrás: AFP/Odd Andersen

„Sokat hibáztam az elődöntőben, hétfőre még jobban össze kell raknom a fordulókat, a kidelfinezéseket, a technikát. Remélem, ez sikerül, és akkor tényleg bármi lehet, igaz, ez ebben a számban az első és a nyolcadik helyet is jelentheti. Mivel nem vagyok egy sprinter, számomra már az óriási fegyvertény, hogy egy százas döntőben úszhatok az olimpián.”

Ami óriási meglepetés, hogy a Londonban négy éve 58,33-mal olimpiai aranyat nyerő, ötszörös olimpiai bajnok Missy Franklin 100 háton nem jutott ki Rióba, a júniusi, amerikai válogatón ugyanis mindössze 1:00.24-et úszott. Az „utánpótlás” persze adott, a másik két amerikai, Olivia Smoliga és Kathleen Baker is bekerült a riói döntőbe, előbbi a legjobb (58,84) idővel. Katinka az ötös pályáról rajtolt, az elődöntőben a második legjobb idő (58,94) volt az övé, ez egyben a világ idei negyedik legjobb ideje. Meglepetés, hogy a tavalyi vb-n mindkét hátúszószámban aranyat nyerő Seebohm csak a hetedik idővel került fináléba.

Hosszú Katinka óriási sztár, litván újságírókkal beszélgettünk a döntő előtt, és fantasztikusnak, hihetetlennek nevezeték a hétfői világcsúcsát. Most is óriási éljenzéssel fogadta őt a közönség, amikor kisétált az ötös rajtkőhöz.

Az újabb győzelem után Shane Tusupnak üzentForrás: MTI/Illyés Tibor

Egy kis combcsapdosás után az Iron Lady is beugrott a vízbe, majd elkezdődött a futam. Katinkáé volt a második legrosszabb reakcióidő, ötvennél nem is állt jól, hatodik volt 28,84-gyel. A második ötvenre belehúzott, láthatóan egyre gyorsabb volt, aztán 58,45-tel megnyerte a döntőt. A második Baker (58,75), a harmadik a kanadai Kylie Masse lett (58,76). 

Óriási feltámadást produkált a második ötvenen az Iron Lady, egy olyan számban sikerült nyernie, ahol egyáltalán nem számított topfavoritnak, hiszen, ő maga mondta, hogy nem sprinter. Megvan a második olimpiai aranya!

Eb-aranya van, vb-érme nincs

Hosszúnak vb-érme nincsen 100 háton, de van egy Eb-aranya 2014-ből, és egy ezüstje az idei Európa-bajnokságról. Most nyáron Londonban úgy lett Eb-második, hogy a 200 vegyesen megnyert aranyát követő eredményhirdetés után szinte azonnal vízbe kellett ugrania, és 58.94-et ért el, 21 századdal elmaradva a győztes Mie Nilsen mögött.

A tavalyi, kazanyi vb-n Hosszú 100 háton 58.78-as országos csúccsal jutott elődöntőbe, majd visszalépett a 200 vegyes miatt. Ez az idő később a vb-bronzhoz lett volna elég, a fináléban ugyanis az ausztrál Emily Seebohm 58,26-os idővel nyert, megelőzve honfitársát, az 58,75-tel célba csapó Madison Wilsont. A harmadik helyezett Hosszú idei londoni legyőzője, a dán Mie Nielsen lett 59,18-cal.

A magyar küldöttség három aranyéremnél jár, Hosszú két elsősége mellett a párbajtőröző Szász Emese is aranyérmet nyert. Hosszú Katinka az első sportoló Rióban, aki két olimpiai bajnoki címet is begyűjtött.

Edző-férje, Shane Tusup ismét megőrült a medence szélén – mutatjuk, hogyan.

Hosszú döntőben elért eredménye minden idők ötödik legjobb ideje. Az első öt: 1. G. Spoffort (brit, 58,12, Roma, 2009), 2. A Fesikova (orosz, 58,18, Róma, 2009). 3. E. Seebohm (ausztrál, 58,23, London, 2012), 4. M. Franklin (amerikai, 58,33, London, 2012), 5. Hosszú K. (58,45, Rio de Janeiro, 2016).

A második arannyal és a vert mezőnnyelForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Al Bello

Hosszú nem sokkal a 100 hát döntője után a 200 vegyes középdöntőjében ugrott medencébe, és futamát megnyerve, a második idővel bejutott a döntőbe. Jakabos Zsuzsanna nem lesz ott a fináléban, hiszen csak a 10. időt úszta.