Társoldalunk:

Sós Csaba óvatosan bánna a Hosszú-jelzőkkel

2016.08.09. 09:32

Két számban indult, és a 400 vegyes után 100 háton is olimpiai bajnok lett Hosszú Katinka, akivel kapcsolatban óvatosan bánna a jelzőkkel Sós Csaba, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöke, hiszen még négy számban is rajthoz áll, és még sok sikert érhet el.

„Óvatosnak kell bánni a jelzőkkel, hiszen Katinka eddig kettőből kettőt nyert, és hat számban indul. A 100 méteres győzelme meglepetés volt, de az első nap után azért várni lehetett a jó eredményt” – mondta az M4 műsorában.

A szakember szerint egy olimpia olyan esemény, ahol négy-öt-hat napon át kimagasló érzelmi és fizikai állapotban vannak az úszók. Egy ilyen felfokozott állapotban pedig, ha csúcsformában van az ember, a kilengéseket is kibírja – utalt arra, hogy a magyar úszónőnek nagyon kevés ideje volt pihenni a két szám között.

Hosszú KatinkaForrás: MTI/Kovács Tamás

„Az 1920-as évek legendás svéd úszójáról, Arne Borgról az a hír járta, hogy ha két nővel múlatta az időt éjszaka, és nem vizet ivott, másnap akkor is őrületesen úszott. Amit Katka 400 vegyesen mutatott, az előre jelezte, hogy a többi számában is bármire képes lehet” – tette hozzá.

Sós szerint nem kell meglepődni azon, hogy a magyar úszónő fél távnál még csak a 6. helyen állt, és onnan nyert, hiszen 50 méternél is csak századmásodpercekkel volt lemaradva az élmezőnytől.

„Katka egyenletes iramot úszott, együtt ment a mezőnnyel, nem kapkodott, és pontosan ért célba. Úgy, ahogy a magyarok szoktak, ha jól úsznak” – mondta.