Phelps játszott a magyarokkal - Kenderesi bronzérmes, Cseh csak hetedik

2016.08.10. 03:38

Élete első olimpiáján a 19 éves Kenderesi Tamás bronzérmes lett Rióban 200 pillangón. Példaképe, Michael Phelps magabiztosan nyerte meg 20. olimpiai aranyát, Cseh László kipukkadt, csak hetedik lett. 

"Azt hiszem, eggyel nőtt a riválisok száma" – mondta Cseh László, miután Kenderesi Tamás nála és Michael Phelpsnél is jobb idővel bekerült a 200 pillangó kedd esti döntőjébe. 

A 19 éves magyar tehetség élete legjobb idejével, 1:53.96-tal került be a legjobb nyolc közé, így megkapta a négyes pályát,  az 5-ösön az amerikai, a hármason háromszoros ezüstérmes honfitársa készült a medencébe ugrani.

Kenderesi TamásForrás: MTI/Illyés Tibor

„Az a baj, hogy ebből az időből még sokat le kellene dobnom egy éremhez, 1:53.0 vagy 1:52 vége kellene hozzá. Ezt mindenképpen megpróbálom megcélozni" – mondta az elődöntő után a bonyhádi úszó, míg a 19-szeres olimpiai bajnok Phelps – többek között az Origónak – úgy fogalmazott, hogy "jó lenne a döntőben 1:54 alatt teljesíteni".

Cseh Lászlónak is volt egy komoly érve arra, hogy esélyes az aranyra: az idei, londoni Eb-n 1:52.91-gyel nyert, ami remek idő. A világcsúcs viszont Phelpsé, 2009-ben, a római Eb-n 1:51.51-gyel csapott célba. 

Cseh LászlóForrás: MTI/Kovács Tamás

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a még meg sem említett, a fináléba negyedikként bekerült, címvédő Chad Le Clos négy éve 1:52.96-tal nyert, akkor máris látható, miért tartottuk előzetesen ezt a futamot a riói úszótorna – magyar szempontból mindenképp – legizgalmasabbnak ígérkező döntőjének.

Mivel nem volt eléggé csend, az első rajtot elhalasztották. Vajon mennyire zavarta ez meg a magyarokat? Ötven méternél Cseh volt az első Phelps és Chad mögött, Kenderesi hatodikként fordult. Az amerikai átvette a vezetést száznál, Cseh második volt, Kenderesi negyedik. 

Phelps verhetetlen voltForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Phil Walter

Phelpsnek komoly előnye volt már 150-nél, de Kenderesi hajrázni kezdett, már úgy tűnt, akár meg is verheti az úszókirályt, végül azonban nem sikerült előznie, sőt a japán Szeto lett a második. A bronz ettől még parádés eredmény Kenderesitől. Na, de mi történt Cseh Lászlóval? Hetedik lett. Ez viszont óriási csalódás. 

Neki is, az M4-nek így nyilatkozott: „Az utolsó 50-en nem tudtam menni, nagyon borzasztó úszás volt. 

Örülök, hogy Tomi harmadik lett, nagyon megérdemelte, de tőlem ez nagyon rossz volt, ilyen eredményt sorozatterheléses versenyen szoktam úszni. Belül jónak éreztem. Ez van, majd 100 pillangón.” 

A fantasztikus Kenderesi ismét javított legjobb idején, hiszen 1:53.62-vel lett harmadik. Phelps 1:53.36-tal nyert, ami azért szomorú, mert Cseh László a londoni Eb-aranyérmes idejével most megszerezte volna első olimpiai bajnoki címét. Az utolsó esélye 100 pillangón adódhat.