A magyar sport legpechesebb házaspárja

Imre Géza
Vágólapra másolva!
Kökény Beatrix és Imre Géza ketten együtt összesen öt érmet szereztek az olimpiákon, de mindkettőjüknek van egy-egy nagyon fájdalmas elveszített döntőjük.
Vágólapra másolva!

Szívszorító volt látni Imre Gézát a riói párbajtőrdöntő után. Az ötödik olimpiáján résztvevő párbajtőröző 14-10-re vezetett a döntőben a koreai Park Szang Joung ellen, négy lehetősége volt, hogy az Atlantában egyéni szerzett bronz, és a 2004-ben Athénban a csapattal begyűjtött ezüst után olimpiai bajnok legyen.

A végén azonban nem tudott váltani, és nem tudta lereagálni a koreai lerohanós támadásait, így kicsúszott a kezéből az arany. A döntő utáni eredményhirdetésen látszott Imre Gézán, hogy egyetlen porcikája sem kívánja a procedúrát, minden mozdulata arról árulkodott, hogy a fejében még a vesztes meccs sorsdöntő pillanatainak képei villannak fel.

Borzasztó érzés lehet Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az a sydneyi kézidöntő...

Az élet különös fintora, hogy felesége, Kökény Beatrix kísértetiesen hasonló körülmények között bukott el egy olimpiai döntőt. A 2000-es sydneyi olimpián a Mocsai Lajos által irányított magyar női válogatott 13 és fél perccel a vége előtt 23-17-re vezetett a dánok ellen. A hajrában azonban a dánok fordítottak, és végül 31-27-re nyertek, vagyis levették a magyarok nyakából a szinte már ott lógó aranyérmet.

Nem nézte a riói asszókat

Nem néztem Géza asszóit, de tudom, hogy ezüstérmes lett. Majd szerdán napközben megnézem, miként vívott" - mondta az MTI-nek Kökény. Férjéhez hasonlóan neki is van egy bronza is az ezüst mellett, ő is Atlantában állhatott először dobogóra.

Ezen kívül a vébékről van egy ezüstje (1995), az Eb-kről pedig egy harmadik hely (1998) és egy aranyérem (2000). Imre Gézának összesen négy vb-aranya és hat Eb-győzelme van.

Ezt a sikeres pályafutást koronázhatta volna meg 41 évesen egy olimpiai arannyal.