Társoldalunk:

Az olimpikonok ellenségeskedésében éled fel a hidegháború

2016.08.10. 13:48

Az egyik orosz úszó szerint a Nyugat doppingvádjai egy új hidegháború első lövései. Elmérgesedett a nyugati és az orosz sportolók viszonya.

A hatalmas doppingbotrányukat úgy-ahogy megúszó oroszok (csak az atlétáikat tiltották el az olimpiától kollektívan) első éremszerzőit a közönség kifütyülte, a rivális sportolók pedig beszólogattak nekik a riói olimpián – írja a Guardian brit napilap internetes kiadása. 

Az úszó Julija Jefimova szerint ez csak lejárató propaganda eredménye. Jefimova az a sportoló, aki már kétszer lebukott doppinggal, és az utolsó pillanatban kapott engedélyt arra, hogy versenyezzen Rióban. Szerzett is egy ezüstérmet. 

Azt hittem, a múlté

"Az olimpiai játékokra senki sem viszi el a háborúit, 

de most nem tudják lenyomni Oroszországot. 

Ezért most a olimpikonok ellen fordultak" – mondta az úszónő. 

Ha van főellenség a többi sportoló szemében, akkor az JefimovaForrás: RIA Novosti/Alexander Vilf


A Jefimovát legyőző amerikai Lilly King a mutatóujjával megfenyegette Jefimovát, aki erre bepipult. "Nagyon szeretném, ha az úszótársaim megértenék a nehézségeket, amiken keresztülmegyek, és nem engednék a politikát a medencébe. Azt hittem, hogy a hidegháború már a múlté. Miért kezdjük el újra? 

És pont a sportban?" 

– próbálta politikai síkra terelni az ügyet. 

Sokak szerint gyenge volt a NOBForrás: RIA NovostiPavel Lisitsyn


Bár kiderült, hogy állami támogatású doppingprogram működött az országban, a NOB nem zárta ki az összes orosz sportolót az olimpiáról, hanem az atlétákat leszámítva az egyes szövetségekre bízta a döntést. (Azok az orosz sportolók, akik korábban bizonyítottan doppingoltak, persze nem indulhattak.) Ez sokakat dühített, ezért is fogadhatta az orosz sportolókat ellenségesen a többi versenyző. 

"Szerintem a NOB gyenge volt, és nem lépte meg, amit kellett volna. Ki kellett volna zárniuk Oroszországot. Tisztán kellene játszani" – mondta Pete Reed brit evezős a Telegraphnak.

Lebuktál

Ha van közellenség a többi sportoló szemében az oroszok között, akkor az Jefimova. 2013-ban már egyszer eltiltották, mert tiltott szteroidokat találtak a szervezetében, majd tavaly télen megint. A NOB döntése értelmében tehát nem lett volna szabad indulnia. 

Ő maga azt állította, hogy már régen leállt a szerrel, 

de a szervezetéből még nem ürült ki teljesen. 

Lilly King és Julija Jefimova egymás ellenForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Adam Pretty

A Nemzetközi Úszószövetség végül engedélyezte az indulását. 

Vasárnap éjjel, a 100 méteres női mellúszás előfutama után King azt üzente egy interjúban Jefimovának: "Csaláson kaptak. Lebuktál." 

Csaló vs. erkölcstelen

Más frontok is nyíltak az olimpiai hidegháborúban – derül ki a Sydney Morning Herald cikkéből. Ott van az ausztrál úszó, Mark Horton és kínai riválisa, Szun Jan esete. Horton 400 méter gyorson verte meg a címvédő Szun Jant szombaton. 

"Nem akarok időt fecsérelni csaló doppingolósokra"  – nyilatkozta a verseny után Horton, amikor Szun Janról és a dél-koreai Park Te Hwanról kérdezték (mindketten lebuktak korábban). Mire a Kínai Kommunista Párthoz közel álló Global Times erkölcstelennek és cinikusnak nevezte Hortont.