Annyiszor fájt az ezüst, de most annak is örültünk volna

Cseh László
Élete első olimpiáján, 2004-ben Athénban bronzérmes lett a 400 méteres vegyes úszásban
Vágólapra másolva!
Cseh Lászlót sokan és sokszor említették már örök másodikként, amely akár egy dicsőséges jelző is lehetne, csakhogy Magyarországon élünk. Ezen a 93 ezer négyzetkilométeren pedig (szinte) csak az olimpiai arany számít, és azt a 200 méteres pillangóúszásban ezúttal sem Cseh László nyakába akasztották. Az örök rivális, Michael Phelps nyerte meg, Laci pedig ezúttal a hetedik helyen végzett. Nem tudjuk, mi lesz 100-on, azt sem, hogy utána folytatja-e, de így is szép pályafutás áll mögötte.
Vágólapra másolva!

Tavaly hallgattam a kazanyi úszó-világbajnokságról szóló rádióközvetítést. A riporter elcsukló hangon ordította világgá, hogy Cseh László megnyerte az aranyérmet. 30 évesen, pontosan 10 évvel az után, hogy a kanadai Montrealban 400 vegyesen először nyert vb-aranyat, Cseh újra a csúcsra ért.

A tavalyi év egyik legnagyobb magyar sporttörténete volt ez.

(A másik, hogy a 40 éves Imre Géza világbajnok lett a férfi párbajtőrvívásban.)

Na jó, de mi lesz az olimpián?

Kazanyban Cseh László testéről még le sem peregtek a vízcseppek, amikor azt kérdezték tőle, hogy mi fog történni a riói olimpián. Mert aki egy évvel egy ötkarikás játékok előtt világbajnok lesz, attól szinte elvárjuk, hogy az olimpián is villantson valamit. Cseh László azonban már a tatár fővárosban is tisztában lehetett a realitásokkal, mert még neki kellett visszafognia az alaposan feldobott riportereket. Olimpia? Hátrább az agarakkal...

Kazany, 2015. augusztus 5. A győztes Cseh László a 200 méteres pillangóúszás döntőjében a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 5-én Forrás: MTI/Kovács Anikó

Azt nem tudom, hogy az amerikaiak csodaúszója, Michael Phelps mikor döntött úgy, hogy versenyzőként tiszteletét teszi Rióban, de nem csodálkoznék, ha épp a kazanyi vb történései sarkallták volna arra, hogy megkeresse a fürdőnadrágját. Azt ugyanis még a sportágat messzebbről figyelők is tudják, hogy

olimpián Cseh László soha nem tudta legyőzni Phelpset.

Kettejük ötkarikás csatározása 2004-ben, Athénban kezdődött.

Ha nincs az a fűzfői rossz lépés...

Miután a 2003-as barcelonai világbajnokságon a 400 méteres férfi vegyes úszásban az akkor még csak 18 éves Cseh László Michael Phelps mögött ezüstérmet szerzett, úgy véltük, a szemünk előtt született meg a vegyes úszás új magyar királya. Bár Phelps világcsúccsal nyerte meg a számot, mindenki abban reménykedett, hogy az új magyar úszócsillag Athénban képes lesz legyőzni az amerikait. Nem sikerült, sőt az olimpiai bajnok Phelps és Cseh közé a második helyre egy másik amerikai, Erik Vendt is beékelődött. Arra ma már kevesebben emlékeznek, hogy Cseh Athén előtt nem sokkal a balatonfűzfői edzőtáborban rosszul lépett, és lábfejtörést szenvedett. Soha nem tudjuk meg, mi történik a görög fővárosban, ha nem jön közbe ez a sérülés.

Élete első olimpiáján, 2004-ben Athénban bronzérmes lett a 400 méteres vegyes úszásban Forrás: AFP/Gerard Julien

A következő olimpiai ciklus rögtön meghozta Cseh első egyéni világbajnoki aranyát, 2005 nyarán Montrealban megnyerte a 400 méteres vegyes úszást.

Ezen a világbajnokságon Phelps "elengedte" szokásos számainak egy részét,

nem állt rajthoz például a hosszabb vegyes úszószámban. Mindez nem csökkentette Cseh érdemét, az olasz Luca Marint óriási fölénnyel győzte le. A rövidebb vegyes távon, 200 méteren aztán jött Phelps és nyert is, Laci második lett.

Cseh Európában a vegyes úszás királya volt

Európában Cseh Lászlót még csak megszorítani sem tudták a vegyes úszásban, ha elindult egy-egy kontinensbajnokságon, borítékolható volt az aranyérme. 2006-ban és 2010-ben Budapesten, 2008-ban Eindhovenben, majd 2012-ben Debrecenben és 2014-ben Berlinben is nyert vagy a hosszabb, vagy a rövidebb, vagy mindkét vegyes úszószámban.

Az olimpiák szempontjából azonban a vb-k számítottak fokmérőnek.

A 2007-es vb-t az ausztráliai Melbourne-ben rendezték. Michael Phelps mindkét vegyest világrekorddal nyerte meg, Laci 200 méteren lett harmadik. Ilyen előjelekkel készülődött a magyar úszó a 2008-as pekingi olimpiára.

Az örök riválisok. Cseh László és Michael Phelps Forrás: AFP/William West

Kínába élete formájában érkezett, és ez sem volt elég. Három számban nyert ezüstérmet, a 200 és 400 vegyes mellett a 200 méteres pillangóúszásban. Háromszor gratulálhatott az őt világcsúcsokkal legyőző Phelpsnek.

Cseh háromszor úszott Európa-csúcsot.

Ott, Pekingben sokan nagyon elkeseredtek. Phelpsnek esze ágában sem volt visszavonulni, úgy tűnt, hogy ez az amerikai űrlény mindig egy lépéssel Cseh előtt jár.

Peking három ezüstje még több munkára sarkallta

Kifelé Laci meglepően jól viselte a vele történteket, belül azonban biztosan bántotta, hogy második olimpiáján sem jött össze a várt diadal. Az ország sportközvéleménye azonban imádta őt, az pedig fel sem vetődött benne, hogy befejezze.

Ne feledjük, Pekingben még csak 23 éves volt.

A következő olimpiai ciklusban, a 2009-es római és a 2011-es sanghaji világbajnokságon nyert egy-egy bronzot, majd 27 évesen következett pályafutása harmadik olimpiája, Londonban.

A 2012-es londoni olimpiára is óriási reményekkel érkezett Cseh László Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A brit fővárosban sem maradt érem nélkül. 200 vegyesen Phelps és Ryan Lochte mögött harmadikként ért célba.

Ekkor mindenki elkönyvelte, hogy Cseh Laci sosem nyer olimpiát.

Könnyű volt kiszámolni, hogy Rióban Laci már 31 éves lesz, márpedig úszásban ez kifejezetten magas kornak számít. Cseh mégsem fejezte be a pályafutását, viszont a világversenyeken a vegyes számokat elhagyva fokozatosan a pillangóra váltott. A 2013-as barcelonai vb-n a 100 méteres pillangóúszásban elért ezüstérme jelezte, hogy jó úton jár. A vb-aranyat ugyan elvitte előle a dél-afrikai Chad le Clos, de ez a második hely sokakat meglepett. Barcelonába már Phelps sem utazott el, London után bejelentette visszavonulását. Így fordultunk rá a 2014-es évre, amelynek végén egészen váratlan dolog történt.

Edző- és klubváltás az utolsó pillanatban

2014. december 12-én Cseh bejelentette, hogy elhagyja nevelőegyesületét, a Kőbánya SC-t, és addigi edzőjét, Turi Györgyöt. A 2014-es dohai rövidpályás vb-re sem utazott el, majd pár nap bizonytalanság után tisztult a kép. Cseh új edzője az a Plagányi Zsolt lett, aki a gyermek Cseh Lacikát edzette. Plagányi legalább annyira meglepődött Cseh döntésén, mint a magyar sportközvélemény.

Utóbb kiderült, hogy Turi és Cseh viszonya London után feszültté vált.

Turi mestert mindenesetre alaposan meglepték a történtek. Sokan úgy értékelték, hogy Laci amolyan "most vagy soha" döntést hozott. Ha bejön, olimpiai bajnok lehet, ha nem, akkor pedig úgy vonul vissza, mint a magyar sport egyik örökös ezüstembere. Plagányi lelkileg próbálta tehermentesíteni tanítványát, és úgy tűnt, egy újjászületett Cseh László kezdte meg a felkészülést a 2015-ös világversenyekre.

2014 decemberében Cseh László elhagyta Turi Györgyöt, új edzője Plagányi Zsolt lett Forrás: MTI/Illyés Tibor

2015. augusztus 5-én két tizeddel jobb időt úszott, mint Chad le Clos, és ezzel megnyerte a 200 méteres pillangóúszást a kazanyi világbajnokságon.

Ez a győzelem az egész vb legnagyobb szenzációjává nőtte ki magát.

A Magyar Sportújságíró Szövetség szokásos szavazásán Cseh László lett 2015 legjobb férfi sportolója. Úgy tűnt, hogy amihez a Cseh–Plagányi kettős hozzányúl, az arannyá változik.

A riói felkészülés egyik pillanata. Cseh László és Plagányi Zsolt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kazany után az izraeli Netanjában rendezett rövidpályás Európa-bajnokságon, majd idén a londoni nagymedencés Eb-n is aranyat nyert a magyar úszó. Londonban a 200 méteres férfi pillangón elért győztes ideje 1:52.91 volt.

Ezzel az idővel Rióban meg lehetett volna nyerni az olimpiát!

Hiszen a bajnok Michael Phelps győztes ideje 1:53.36 volt.

Mi történhetett London és Rio között?

Hogy mi történt május és augusztus, London és Rio között, azt ma még csak találgatni tudjuk. Az biztos, hogy az idei Eb-n fantasztikus produkcióval előrukkoló magyar úszóválogatott több tagja maradt el a várakozástól Rióban. De mi lesz Cseh Lászlóval?

Rióban csak a hetedik hely jutott Cseh Lászlónak a 200 méteres férfi pillangóúszásban Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Adam Pretty

Mindenekelőtt elindul még a 100 pillangón is, talán ott tud javítani. Aztán ne feledjük, hogy a következő évi úszó-vb-t Budapesten rendezik, így könnyen elképzelhető, hogy ezen a viadalon láthatjuk utoljára világversenyen Lacit. Azt most botorság lenne feltételezni, hogy a következő, tokiói olimpiáig kitart a lendülete, akarata, ereje.

Imre & Imre: aranyra váltó ezüstemberek

A magyar sport történelemkönyvét fellapozva két olyan olimpiai bajnok jut az ember eszébe, akiket szintén ezüstembernek könyveltek el, de mind a ketten olimpiát tudtak nyerni. A birkózó Polyák Imre Helsinkiben, Melbourne-ben és Rómában is második lett. Majd 32 évesen, az 1964-es tokiói olimpián, három elveszített ötkarikás finálét követően ért a csúcsra. Kortársa, a súlyemelő Földi Imre annyival járt jobban, hogy neki „csak" két olimpiai második helyezést kellett megsiratnia. A kiváló súlyemelő az 1964-es tokiói és az 1968-as mexikóvárosi olimpián lett ezüstérmes a súlyemelők 56 kilós súlycsoportjában, hogy élete negyedik olimpiáján, 1972-ben Münchenben megszerezze a sportág első magyar olimpiai aranyát. A legenda szerint az 1964-es Japánban rendezett játékokról Polyák és Földi együtt utazott haza. A repülőgép fedélzetén az ezüstérme felett kesergő Földit Polyák barátságosan hátba veregette, és azt mondta, ne sírjon. Nála többet ugyanis magyar ember még nem várt arra, hogy olimpiai bajnok legyen. Cseh Lacinak a riói volt élete negyedik olimpiája. Az aranyat legalább annyira áhíthatta, mint annak idején Polyák Imre. Hátravan még számára a 100 méteres pillangóúszás. Hátha ott történik meg a csoda...