Társoldalunk:

Iskolás hiba miatt zárták ki két váltónkat is Rióban

2016.08.11. 14:57

Hibázott a magyar szövetség, ezért a 4x100-as és a 4x200-as férfi gyorsváltónkat is kizárták az olimpián. Sokat nem veszítettünk, hiszen döntőre egyik egységnek sem volt esélye, viszont a rövidebb távon így ugrott egy országos csúcs. A MÚSZ-ban másképp értelmeztek egy szabályt, mint a nemzetközi szövetség. 

A 4x100-as gyorsváltónk az előfutamban 12., míg a 4x200-as egy peches futam végén utolsó, azaz 16. lett az előfutamában, de nem ezért zárták ki őket, és nem is azért, mert rosszul váltottak volna, hanem azért, mert a csapatot összeállító edzők és sportvezetők nem figyeltek eléggé egy apróságra. 

A magyar úszócsapat soha nem látott létszámmal, 36 fővel utazott el az olimpiára, kivittek olyan fiatal reménységeket is, mint Holló Balázs, Márton Richárd, Gyárfás Bence, Reményi Ármin és Pulai Vince. A szövetség indoklása szerint ők azért utaztak ki a váltók tartalékaiként, hogy az edzőik is beférhessenek az utazó kontingensbe. 

Márton Richárd és Holló Balázs (jobbra és lent) a tavalyi ifjúsági olimpiánForrás: MTI/Mob / Szalmás Péter

A Vizes Sportok Nemzetközi Szövetségének (FINA) előírása szerint azonban, akit neveznek az olimpiára, annak legalább egy egyéni vagy váltó számban vízbe kell ugrania. A terv ez is volt még az elutazás előtt, csakhogy a 4x100-as váltó Kozma Dominik, Bohus Richárd, Takács Krisztián, Holoda Péter összeállításban úszott, míg a 4x200-as staféta is a legerősebbnek tűnő Bernek Péter, Kis Gergő, Grátz Benjámin, Kozma Dominik négyessel szerepelt és esett ki – azaz a tartalékoknak nem maradt lehetőségük vízbe ugrani, egyéni számban pedig egyiküket sem nevezték.  Így a FINA a 9.3.6.2-es szabályának megfelelően volt kénytelen eljárni – vagyis mindkét váltónkat kizárta. Ami a 4x100-as egységnek fájhatott jobban, így ugyanis nem lehet új országos csúcsként hitelesíteni a 3:15:21 perces idejüket.

A 4x100-as gyorsváltó néz az országos csúcsa utánForrás: MTI/Kovács Tamás

„Arról szó sincs, hogy ne lettünk volna tisztában a kérdéses FINA-szabályponttal, éppen ezért az volt a terv, hogy az öt fiút szerepeltetjük a két váltó selejtezőjében – mondta el Sós Csaba, a magyar szövetség szakmai alelnöke a hibára rávilágító Magyar Időknek. – Amikor a küldöttségünk kiutazott, még így váltunk el. Fogalmam sincs, miért változott a koncepció.  Már csak azért is furcsállom a fiatalok mellőzését, mert azt az időt, amit a 4×200-as váltónk Kozmával, Kissel, Grátzcal és Bernekkel teljesített, ők is simán megúszták volna. Döntőbe kerülésre pedig egyik stafétának sem volt mákszemnyi esélye sem..."

Időközben a szövetség fellebbezett, szerintük a szabályértelmezés miatt volt félreértés. Az úszószövetség szerint nem egyértelműsíti, hogy a kitétel az előfutamokra is vonatkozik, nem csak a döntőre.

A szövetség részletes magyarázata

"A váltótartalékok nevezésénél a szakvezetők elsősorban azt tartották szem előtt, hogy a fiatal úszók olimpiai tapasztalatot szerezzenek – ugyanakkor a válogatott létszámának növekedése azt is garantálta, hogy a lehető legtöbb edző tarthasson az egyéni számokban induló versenyzőkkel, továbbá még több terapeuta segíthesse úszóink felkészülését, regenerálódását.

A váltók összeállítása a szövetségi kapitány kizárólagos jogköre, Hargitay András pedig a többi szakvezetővel konzultálva úgy döntött, a legjobbak harcba küldésével esetleg elérhető a finálé mindkét váltószámban, ami igen értékes eredmény – a fiatalok ezt követően jutottak volna szóhoz. (...) A FINA-szabály szövegezése mindezt lehetővé teszi a magyar szövetség értelmezése szerint, a riói olimpián debütáló regula ugyanis azt és csakis azt mondja ki: »ha egy váltótartalék nem vesz részt a versenyen, az adott csapatot kizárják a döntőből.« Azaz a kizárás a fináléra vonatkozik, az előfutamokra nem" – áll a közleményben.

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke, a FINA alelnöke elismerte, maga az óvás formális, hiszen a váltók végül nem jutottak tovább, "ugyanakkor nekünk kötelességünk megtenni ezt, hiszen a 4x100-as gyorsváltó nagyszerű országos csúcsot úszott, ennek érvényben kell maradnia."