Dombvárinak tippje is van, kinek állt útjában

Dombvári Bence akció FOTÓ FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY TÁRGY HASZNÁLATI TÁRGY napszemüveg
Moszkva, 2014. augusztus 10. Az ezüstérmet nyert Dombvári Bence a K-1 500 méteres versenyszám döntőjében, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon 2014. augusztus 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Dombvári Bence, a doppingvétségen ért, és emiatt az olimpiai csapatból kizárt kajakos tartja magát korábbi vallomásához, és azt állítja, belecsempészték a doppingszert a kulacsába. A három számban is érdekelt versenyző átment a hazugságvizsgálaton, de már nem számít rá, hogy ügye pozitív fordulatot vesz. Lehet, hogy visszavonul, és pizzafutár lesz.
Vágólapra másolva!

„Negatív lett az eredmény, egyértelműen megállapították, hogy nem vettem be ilyen szert. Akik egy picit is kételkedtek abban, hogy igazat mondtam, ezzel választ kaptak. Egy egy profi szerkentyű, elvileg átverhetetlen" – mondta a Magyar Narancsnak Dombvári a hazugságvizsgálatról, amit klubja, a Honvéd kért tőle.

Dombvárit a szolnoki edzőtáborban hívták fel a szövetségtől, hogy pozitív mintát adott, a szervezetében sztanozololt találtak. Az olimpián négy számban érdekelt, és emiatt saját véleménye szerint sokak útjában álló versenyző azzal védekezett, hogy valaki a kulacsába csempészte a doppingszert. Ezért feljelentést tett, a nyomozás még tart, ennek eredménye majd a WADA-vizsgálat szempontjából sem lesz mindegy.

Minden csak a pénzről szól

„Rengeteg pénz forog kockán.

Ebben a sportágban az olimpia az egyetlen kiugrási lehetőség.

Hiába ugyanaz egy vébé, ugyanazok a versenyzők állnak rajthoz, az ázsiója sokkal nagyobb az olimpiának. És ez egyeseket kapzsibbá tett a korábbi évekhez képest" – mondta Dombvári, majd hozzátette, tippje is van, ki szabotálta az olimpiáját.

Dombvári Bence Forrás: MTI/Kovács Tamás

A poligráfos hazugságvizsgálat eredménye mellett - amely szerint nem doppingolt - Dombvári azzal is érvelt, hogy a szervezetében talált doppingszer olyan kis mennyiségben volt kimutatható, amilyenben nem lett volna értelme használni.

„Kezdem elhinni, hogy valóban létezik a magyar sportban az a besúgórendszer, amiről Tiszeker Ágnes beszélt egy előadáson. Horváth Bencéék esete is ezt erősíti meg bennem. Valaki közben járt abban, hogy a szervezetembe kerüljön a doppingszer, és abban is, hogy a megfelelő laborba vigyék a mintáimat" – jelentette ki Dombvári.

Soha nem szerettem kajakozni

Dombvári bevallotta, soha nem szeretett kajakozni, ahova úgy került, hogy magaviseleti problémái miatt szülei úgy döntöttek, kimozgatják a problémás kamaszt. „Az én tehetségem annyi, hogy magasabb a felső testem. Nagyon magas az ülőmagasságom, aminek mindenféle előnye van a kajakozásban. Ennyi."

Hufnágel Tibor (j) és Dombvári Bence Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A versenyző elmondta, megvárja a nyomozás végeredményét, mert ez befolyásolhatja a nemzetközi doppingszövetség ítéletét is. „Ha két évre tilt el a WADA, akkor folytatom. Elsősorban a társaim és a klubom miatt.

Elmegyek pizzafutárnak" - mondta Dombvári.