Társoldalunk:

Hét éve kómában volt, Rióban történelmet írt

2016.08.11. 00:34

Jack Laugher és Chris Mears nyerte Nagy-Britannia történetének első műugró olimpiai aranyérmét, a páros a riói játékok 3 méteres szinkronműugrásában ért a csúcsra. Mearsről hét éve már az orvosok is lemondtak, felépülése után azt mondták, soha többet nem sportolhat.

Az utóbbi olimpiákon egyszer sem fordult elő, hogy a kínai műugróké legyen minden aranyérem, és erről a lehetőségről már Rióban is lecsúsztak. A nyolc számból Athénban hat, Pekingben hét, Londonban ugyancsak hat elsőséget szerző ázsiaiak ezúttal az első három aranyérem után a férfiak 3 méteres szinkronműugrásában torpantak meg: Cao Jüan és Csin Kaj a bronzérmet szerezte meg.

A második helyen az amerikai Sam Dorman, Michael Hixon kettős végzett, az aranyérmet pedig a Jack Laugher, Chris Mears duó nyerte, megszerezve ezzel Nagy-Britannia első sportági aranyérmét.

Forrás: AFP/Christophe Simon

Kettejük közül Chris Mears lehet boldogabb, hét éve ugyanis egy pennyt sem adtak volna az életéért az orvosok. 2009-ben kvalifikálta magát a 13–19 éves sportolók számára kiírt Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, azonban Sydneyben, még a verseny előtt súlyos állapotban kórházba került. A szülei találtak rá a szobája padlóján fekve görcsrohamok közepette, három napra kómába került, az orvosok öt százalékot sem adtak neki a túlélésre.

A vizsgálatok kiderítették, hogy az Epstein–Barr-vírus támadta meg a szervezetét, de ez önmagában nem okozna végzetes problémát. A legtöbb ember ugyanis fertőzötté válik élete során, de a tünetek a megfázáshoz vagy más vírusfertőzéshez hasonlóak, így a legtöbbször nem is veszünk róla tudomást.

Jack Laugher és Chris MearsForrás: AFP/Christophe Simon

A vírus azonban a magas láz mellett máj- és lépmegnagyobbodással is járhat, Mears esetében is ez történt, és az állandó edzések, illetve ugrások miatt megrepedt a lépe. Annak ellenére, hogy az orvosok azt mondták, soha többet nem sportolhat, lassan visszatért a műugráshoz, és tizennyolc hónappal később a 2010-es Nemzetközösségi Játékokon ismét rajthoz állt Indiában.

Jack Laugher partnereként 2014-ben a glasgow-i Nemzetközösségi Játékokon és az idei londoni Európa-bajnokságon aranyérmet nyert, tavaly Kazanyban bronzérmes lett.

"Még mindig nem igazán hiszem el, hogy ez történt. Néhány éve még a halál kapujában voltam, büszke vagyok erre a sikerre" – nyilatkozta Mears.

Eredmény, férfi 3 méter szinkron,műugrás:
1. Jack Laugher, Chris Mears (Nagy-Britannia) 454,32 pont
2. Sam Dorman, Michael Hixon (Egyesült Államok) 450,21
3. Cao Jüan, Csin Kaj (Kína) 443,70