Jakabost zavarta a hullám, Hosszú felhozta a csapatot

2016.08.11. 05:41

A magyar női 4x200 méteres gyorsváltó 7:51.03 perces idővel a hatodik helyen végzett a riói olimpia úszóversenyeinek szerdai napján.

A délutáni előfutamból a magyar csapat az ötödik legjobb időt úszva lépett tovább, este azonban változás történt, ugyanis Verrasztó Evelyn helyett Jakabos Zsuzsanna lett a kvartett első embere az Olimpiai Uszodában.

Petrov Iván tanítványa nem feltétlenül bizonyult jó cserének, hiszen gyengébb időt úszott, mint Verrasztó, és utolsóként váltott, őt Késely Ajna követte. A magyar küldöttség legfiatalabb tagja, aki 14 évesen állhatott rajtkőre olimpiai döntőben, egy hellyel feljebb hozta a csapatot. Harmadikként a 400 méter gyorson negyedik Kapás Boglárka ugrott vízbe, az UTE 23 éves Európa-bajnoka a délutánival ellentétben ezúttal nem tudott faragni a hátrányból.

Hosszú Katinka a célban a 4x200 méteres női gyorsváltó döntőjében. Mögötte csapattársai: Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna és Kapás Boglárka. A képre kattintva galéria nyílikForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A váltó záróembere nem lehetett más, mint a Rióban eddig három aranyérmet szerző Hosszú Katinka: a 27 éves világklasszisnak – aki eddig 400 és 200 méter vegyesen, valamint 100 méter háton sem talált legyőzőre – óriási hátrányt kellett volna ledolgoznia, egyet így is előre tudott lépni, így a kvartett a hatodik lett. A számot az amerikai váltó nyerte.

"Igyekeztem az elején elmenni, hogy a hullámok ne zavarjanak, aztán épp ez lett a baj, mert lemaradtam tőlük" – értékelt Jakabos.

"1:58 lett az időm, ami elég jó, de jobbra vágytunk az edzőmmel" – mondta Késely Ajna. "Az egyik szemem sír, a másik nevet. Úgy érzem, mindent megtettünk a váltóval, ez a hatodik helyezés is szép. A váltókban általában sokkal jobban szoktam menni, mert a csapatért küzdök, de nagyon izgulok is, mert nem egyéni szám. Nagyon örülök neki, hogy én is úszhattam a döntőben."