Meglepte a világot a riói Magyar Ház

Magyar Ház, Riói olimpia
Jó időben meg aztán még jobb hely
Vágólapra másolva!
Szerdán köszöntötték a 2024. látogatót a riói Magyar Házban, amely a megnyitás óta kimondottan népszerű. Sokszor kígyózó sorokban várakoznak a látogatók, hogy bejuthassanak. A házzal a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot is népszerűsítik.
Vágólapra másolva!

Budapest a 2024-es olimpiára pályázik, ezért külön figyelmet kapott a riói Magyar Ház 2024. vendége, a brazil Flavia, aki 8 és 9 éves kisfiaival érkezett. Azt mesélte, hogy már több nemzeti házban voltak az olimpia alatt, de a magyar tetszett nekik a legjobban.

– mondta Flavia.

Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai és paralimpiai pályázat elnöke azt mondta, a cél az volt, hogy a Magyar Olimpia Bizottság - déltől éjfélig nyitva tartó - háza legyen a legjobb nemzeti ház Rióban, és úgy látja, hogy ez meg is valósult.

"Megleptük a világot, sokan nem várták, hogy ennyire jól sikerül az olimpiák történetének első Magyar Háza.

Jól érzik magukat itt, sokan már többször visszajöttek vagy elhozták a barátaikat is. Sokan gratuláltak nekünk, és többen azt mondták az olimpiai család fontos emberei közül is, hogy

Reméljük, hogy így lesz" – fogalmazott Fürjes.

Magyarország az Agenda 2020 program keretében pályázik az olimpiára. A The Wall Street Journal című újságnak a michigani egyetem egyik neves professzora pedig éppen arról beszél, hogy az Agenda 2020 miatt kiemelten jó hatással lehet egy városra egy olimpia rendezése.

Fürjes Balázs Áder János és neje, Herczegh Anita által közrefogva Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Szász Emese újdonsült olimpiai bajnok párbajtőrvívó is járt már a házban. "Jó érzés bent lenni,

itt a legnemesebb magyar értékek veszik körül az embert. Fontos, hogy van egy ilyen házunk, és megismerjék a külföldiek a kultúránkat, a szép helyeinket és a sporttörténelmünket is."

Rossz időben is jó hely

A Magyar Házban szerdán a zord, esős nap ellenére is kígyózó sorok voltak a bejárat előtt. A látogatóknak tetszik a kiállítás, a nagy hírügynökségek, televíziós stábok, külföldi és magyar újságírók is érdeklődnek a ház iránt.

Az Origo tudósítóiban felmerült, hogy kár volna veszni hagyni ezt a dizájnt, fel lehetne építeni egy ugyanilyet Budapesten, ami egyben akár alapja lehetne egy "olimpiai múzeumnak is", ám a Magyar Ház Rióra készült,

kifejezetten olyan céllal, hogy nemzetközi környezetben helyezze el, és mutassa meg Magyarországot.

Viszont a kiállítás egyes elemeit a tervezők szeretnék felhasználni a jövőben a budapesti olimpiai pályázat, illetve a jövő évi úszó-világbajnokság népszerűsítésére egy olimpiai látogatóközpontban.

A szerencsés 2024. látogató: Flavia és két fia, mellettük Tóth Andrea,a Magyar Ház igazgatója Forrás: mob.hu

A riói az első olimpia, amelyen önálló épületben várja a látogatókat a Magyar Olimpiai Bizottság. A Házban található interaktív, jövőbe mutató tárlat felejthetetlen emlékekkel, legendás filmekkel és fényképekkel enged bepillantást a meghatározó magyar sportsikerekbe. Emellett

a látogatók megismerhetik történelmünk, kultúránk és gasztronómiánk jellegzetességeit,

országunk kiemelkedő egyéniségeit és legszebb helyeit, így a Ház Magyarország nemzetközi népszerűsítésére is alkalmas.

Jó időben meg aztán még jobb hely Forrás: MTI/Bruzák Noémi


A MOB történetében fontos mérföldkő az első nemzeti ház létesítése, ugyanis Magyarország a Rióban szerzett öttel együtt már 173 olimpiai aranynál tart, vagyis

a legsikeresebb olyan ország, amelyik még nem rendezett olimpiát.

A világranglistán első tíz ország legtöbbje – ahogy sok másik ország is – már korábban is nemzeti házban fogadta a vendégeket. Hollandiának az utóbbi 24, Szlovákiának az utóbbi 20 évben minden téli és nyári olimpián volt nemzeti háza.

Rióban összesen több mint ötven különböző tematikájú ház várja a látogatókat.

Bach a házban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályai szerint a Magyar Ház egy külön szobát szentel a budapesti pályázat bemutatásának, ahogy a 2024-es olimpia többi pályázója, Los Angeles, Párizs és Róma is. A Magyar Ház nemcsak a magyar szurkolókat és a látogatókat fogadja, hanem fontos találkozópontként szolgál az olimpiai család képviselői számára. A Ház az első egy hétben vendégül látta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság több tagját, a nemzeti olimpiai bizottságok vezetőinek egy részét, a nemzetközi sportélet és sportdiplomácia meghatározó alakjait, a legfontosabb szponzorok képviselőit. Áder János személyesen köszöntötte az eddigi sikereket elért, érmes és pontszerző helyen végzett sportolókat. Augusztus 19-én pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach is ellátogat a Magyar Házba, Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt.