Társoldalunk:

Kulcsár Győző: komoly vezetői hiba Imre Géza veresége

2016.08.11. 19:34

Az olimpiai bajnok Szász Emese edzője, Kulcsár Győző komoly vezetői hibának nevezte Imre Géza vereségét a párbajtőrvívás Rio de Janeiró-i olimpiai döntőjében.

"Katasztrófa, ahogyan Imre Géza elveszítette az aranyérmet, amely ott volt a fogai között" – mondta Kulcsár Győző a Kossuth Rádiónak. A 2015-ös világbajnok kedden 14-10-re vezetett a dél-koreai Park Szang Joung elleni fináléban, de végül 15-14-re kikapott.

"Az ezüstérem szép, de ez nem történhet meg, ez komoly vezetői hiba. Ha nem is szimpatikus, de elkezdek bekiabálni, hogy állj meg, kösd be a cipőfűződet, vedd le a sisakodat, vagy fogd meg a kezedet, mintha fájna" – magyarázta Kulcsár Győző. Emlékeztetett rá, hogy Imre négy egyforma tust kapott egy percen belül, de szerinte a versenyzőt nem szabad bántani. "Ilyesmi előfordul, de ezt kintről látni lehet, és segíteni kell" – vélekedett.

Vezetői hiba volt?Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 75 éves tréner elismerte, hogy a Magyar Vívó Szövetség vezetőivel "nem valami rózsás" a kapcsolata. "A dolgok nyolcvan százalékával nem értek egyet. Nagyobb a rend, jobbak a körülmények és az anyagi feltételek, de nem látom, hogy a szakembereknek szabad kezük van a szakmai irányításban. Ez nem az én világom" – szögezte le. Mint emlékeztetett rá: a szövetség nem delegálta a Magyar Olimpiai Bizottságba, mert nem tartották alkalmasnak rá.

A Nemzet Sportolója októberben azt nyilatkozta, csak azért tevékenykedik még edzőként, mert a párbajtőröző Szász Emeséből is szeretne olimpiai bajnokot csinálni, ami szombaton sikerült is.
"Emese megváltozott, egyszerűen elkezdett úgy viselkedni, mint aki tényleg olimpiai bajnok akar lenni, és ennek mindent alárendelt, mindent zokszó nélkül megcsinált, amit mondtunk neki" – mesélte Kulcsár Győző. Elárulta: neki is változnia kellett, immár jobban meghallja, amit a tanítványa mond, többet enged neki, igyekszik megérteni őt, sokkal kevésbé mereven viselkedik. "Mindez tudatos volt, éreztem, hogy ez a helyes út. Látva, mennyire elszánt, alkalmanként azt csináltuk, amit ő kért" – tette hozzá.

Szász Emese szombati szerepléséről úgy vélekedett: még senkit nem látott ilyen attitűddel versenyezni. "Komoly volt, de jókedvű. Nevetett, mosolygott, viccelődtünk, vagyis nem azt a Szász Emesét láttam, aki Pekingben vívott. Ezenkívül kifogástalan fizikai állapotban van" – magyarázta az edző, aki emlékeztetett, hogy tanítványának a közelmúltban kisebb súlyfelesleggel, sérülésekkel és családi tragédiával is meg kellett küzdenie. 

Kulcsár biztos benne, hogy Szász az esküvője és a gyermekvállalás után folytatja a pályafutását, és ott lesz a 2020-as tokiói olimpián. Ez motiválja az edzőt is, valamint az, hogy "mindhárom unokám vív, és nagyon ügyesek, vagyis van tennivalóm, nem vagyok hajlandó egész nap ülni és a tévét nézni".