Társoldalunk:

Szexizmusbingó az olimpiai közvetítésekhez

2016.08.11. 11:34

Hiába versenyezhetnek a nők 1900, azaz a második modern olimpiai játékok óta, a nők hátrányos megkülönböztetése továbbra is jelen van. Megan Ford feminista ezért kitett a Twitter-oldalára egy általa készített bingószelvényt, amelyen mindenki kipipálhatja a visszatérő szexista motívumokat.

Nem egyedi Hosszú Katinka esete, akinek az első olimpiai aranya után az NBC kommentátora azt mondta Shane Tusupra utalva, hogy

... és itt van az ember, aki felelős azért, hogy Hosszú Katinkából új úszó lett.”

A Mail Online például Katie Ledeckyt a „női Michael Phelpsnek” nevezte, a felemás korláton kiváló gyakorlatot bemutató amerikai Simone Biles teljesítményét pedig úgy kommentálta az NBC sportriportere, hogy

talán még jobb, mint a férfiaké”.

A két sportoló azonban már világbajnok, mindketten híres sportolók, akik sokat tettek a sportágukért, ezért érthetetlen, hogy miért kell férfiakhoz hasonlítani őket – jegyzi meg cikkében a BBC.

Volt, aki Hosszú Katinka sikereit is a férjének tulajdonítottaForrás: AFP/Odd Andersen

A cikk szerint, ha egy női sportoló mellett mutatják a férjet vagy az edzőt, akkor gyakran úgy jelennek meg ezek a férfiak, hogy ők segítették a sikerhez a sportolót. Fordítva viszont egészen más a helyzet: ha például egy férfi teniszező feleségét mutatják a lelátón, akkor azt a képet akarják csak megerősíteni, hogy a sportoló heteroszexuális.

A tévés közvetítésekben megjelenő szexista kijelentések és utalások miatt Megan Ford szexizmusbingót készített, ahol a közvetítésekben rendre megjelenő hímsoviniszta utalásokat lehet kipipálni.

  • 21 év feletti nőt még mindig „lánynak” neveznek, ezzel pedig gyereknek tekintik
  • fekete sportolók hajának a kritizálása
  • a sajtó olyan képeket használ, amely egy női fenékre fókuszál
  • a női versenyszámokból kevesebbet közvetítenek
  • a sportolónők anyaságáról úgy beszélnek, hogy „beteljesedett az életük, elértek mindent, amit akartak”
  • a női sportolók sikerét egy férfinak – az edzőjének vagy a férjének – tulajdonítják
  • női eredményeket úgy kommentálják, hogy „olyan vagy jobb, mint a férfiaknál”
  • sportágak elnevezésekor kiemelik, hogy női versenyszámról van szó, például „női labdarúgás”, míg férfiak esetében csak azt mondják, labdarúgás.

A szexizmusbingó készítője azt is megjegyzi, hogy ez egy olyan játék, amelyben mindenki veszít.