Szilágyi zseniális vívással lett kétszeres olimpiai bajnok

2016.08.11. 02:12

1988 óta először védte meg címét egy férfi kardozó az olimpián, és ami nekünk igazán fontos, hogy ez a sportoló nem más, mint Szilágyi Áron, aki 15-8-ra verte a döntőben az amerikai Daryl Homert. Ezzel már öt aranynál tart a magyar csapat Rióban.

Szilágyi Áron két hosszú sorozatot készült megtörni a riói karddöntőben, magyar zászlóvivő 1948, a kalapácsvető Németh Imre londoni győzelme óta nem nyert ugyanis olimpiát. Férfi kardban pedig 1988 óta nem volt címvédés, akkor a francia Jean-Francois Lamour ismételte meg Szöulban a Los Angelesben aratott győzelmét. 

Egész nap nagyon magabiztos voltForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A tavalyi vb-ezüstérmes jött a döntőben

Szilágyi sorrendben mexikói, fehérorosz, román és dél-koreai ellenfelet tüntetett el az útjából, így jutott el a döntőbe, ahol a tavaly vb-ezüstöt szerző amerikai Daryl Homer volt a riválisa.

„A világklasszisok között annyira kicsi a különbség, hogy az elődöntőt és a döntőt már a fejek játsszák le. Technikailag és fizikailag olyan érett sportolók szoktak eljutni a végjátékig, hogy ott már az dönt, hogy a másfél-két perc aktív vívásra ki tudja jobban összerakni magát mentálisan” – mondta még 2013-ban, a budapesti vébé után – ahol Szilágyi bronzérmes lett – a vívó sportpszichológusa, Kárpáti Róbert.

Álomrajtot vett a címvédő

Márpedig Szilágyi most is rendben volt fejben, és volt egy nagy előnye az amerikaival szemben, tudta, milyen érzés olimpiai döntőt vívni. A kard nem az a sétálós, ráérős sport, 12 másodperc ment el, amikor már hét tus született, és ezek közül ötöt Szilágyi adott.

Szilágyi végig sokkal jobb volt amerikai ellenfelénélForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Mondhatnánk, hogy ez természetes, miért ne verné meg a hagyományos vívónemzetnek számító Magyarország képviselője az amerikai ellenfelet, de a térkép már régóta átrajzolódott, a bronzért például dél-koreai és iráni vívott egymással.

Nem volt kérdés, mi lesz a vége

Szilágyi hullámvölgy nélkül hozta le az első felvonást, 8-4-gyel mehetett az egyperces szünetre, majd egy kiadós videózás után megkapta a kilencedik tust is. Jött előre az amerikai, de folyton Szilágyi pengéjébe rohant, és kettőjük testbeszéde is nagyon árulkodó volt. Az amerikai csóválta a fejét, lekapkodta a sisakját, Szilágyi pedig rezdületlenül állt a páston.

És közben egymás után adta a találatokat. 14-6-nál-nál az amerikai megpróbálta kizökkenteni egy videózással, fel is jött 14-8-ra, de ennél közelebb nem tudott jönni. Szilágyi 15-8-ra nyert, és ezzel megvédte a címét, amivel a magyar csapat már öt aranyéremnél tart Rióban, és mind az ötöt a Vasas sportolói nyerték.

Az aranyörömForrás: AFP/Fabrice Coffrini

„Egy nagyon áldott ember vagyok, hogy ezt másodszor is átélhetem – kezdte az M4-nek Szilágyi rögtön a döntő után. – Amíg meg nem történik, hogy a nyakamba akasztják az érmet, addig el sem hiszem, hogy kétszeres olimpiai bajnok vagyok. Tudom, hogy mennyi munka volt ebben, és nemcsak az enyém, hanem a környezetemben lévő embereké is.”