Cáfolja a szövetség, hogy negatív lett volna a kajakosok mintája

2016.08.12. 18:38

Erős kockázat van az olimpiáról kimaradt két kajakos ügyében, bár doppingeset továbbra sincs a szövetség szerint.

Nem igaz, hogy az olimpiára utazó kajak-kenu-csapatból kitett páros tagjainak mintája az újabb doppingvizsgálaton negatívnak bizonyult volna – írja közleményében a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ).

Pénteken az Origo is beszámolt róla, hogy a TV2 Tények című műsora úgy értesült: Horváth Bencéről és Szomolányi Mátéról bebizonyosodott, hogy mégsem doppingolt, a mintájuk uigyanis negatív lett. Az MKKSZ szerint ez utóbbi információ téves.

A két sportolót azért nem engedték elutazni az olimpiára, mert "etikai vétséget követtek el". Horváth és Szomolányi egyik doppingmintája atipikusnak bizonyult, ami azt jelenti, hogy nem követtek el doppingvétséget, de a szervezetükben nyomokban tiltott szerekre bukkant a Magyar Antidopping Csoport. A mintákat további vizsgálatra továbbküldték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) laborjába.

Horváth Bence (balra) és Szomolányi Máté a magyar kajak-kenusok edzésén Szolnokon idén júliusbanForrás: MTI/Bugány János


"Az újabb vizsgálat az elnökség augusztus elején hozott döntésének helyességét erősítette meg, mert a WADA laboratóriumba kiküldött minta is atipikus lett, vagyis abban is megtalálták a tiltott szert" – idézi a közlemény Baráth Etelét, az MKKSZ elnökét.

"A mi álláspontunk sem változott. Doppingeset egyelőre nincs, ezért eljárást sem indítottunk, de ami eddig atipikus volt, az nem változott át hirtelen negatívra, az továbbra is atipikus" – mondta az MTI-nek Tiszeker Ágnes, A MACS vezetője. Megerősítette, hogy az újabb elemzés "erősen kockázatosnak" minősítette az egyik versenyző mintáját.