Kizárt úszóváltóinkon ez a korrekció nem segít

Hargitay András, úszás
Győr, 2016. április 13. Hargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, a magyar úszóválogatott új szövetségi kapitánya a győri Aqua Sportközpontban 2016. április 13-án. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszószövetség a riói olimpián utólag kizárta a magyar férfi 4x100-as és a női 4x200-as gyorsváltókat. A szabály szerint az olimpiára kizárólag váltóban kijutott úszóknak kötelező leúszniuk azt a versenyszámot, amellyel kijutottak, különben az egész váltót kizárják a küzdelmekből. Néhány nap elteltével úgy tűnik, hogy a FINA módosíthatja a sokat vitatott regulát.
Vágólapra másolva!

A magyar csapat óvásával kapcsolatban Cornel Marculescu, a FINA általános igazgatója bejelentette, a FINA még egyértelműbbé teszi a csak a váltókra benevezett versenyzők szerepeltetésére vonatkozó, Rióban debütáló szabályozását.

A magyar fellebbezés megtárgyalásának nem látta értelmét.

A váltók nem jutottak a döntőbe, azaz a FINA szempontjából érdemben nincs jelentősége és következménye annak, hogy a kizárás vagy a gyengébb helyezés miatt nem vehettek részt a fináléban. Marculescu elmondta: „Megértéssel fogadtuk a magyar csapat érvelését, hogy élni akartak a szabályok adta lehetőségekkel, és rávilágítottak a szabály ellentmondásosságára, amelyet készek vagyunk korrigálni.”

Takács Krisztián, Bohus Richárd, Holoda Péter és Kozma Dominik az olimpia 4x100 méteres gyorsváltó versenyszámának előfutama után Forrás: MTI/Kovács Tamás


A váltók összeállításáról a szövetségi kapitány határozott, az edző kollégákkal történt konzultációt követően. Hargitay András elmondta:

Olimpia négyévente van, sikerült kvalifikálni, örökkön szemrehányást tehettük volna magunknak, ha ezt a lehetőséget kihagyjuk. Természetesen sajnálom azokat a versenyzőket, akik kivívták az olimpiai részvételt, de most mégsem kaphattak szerepet – többségük nagyon fiatal, lesz még esélyük bizonyítani a tehetségüket. A félreértések elkerülése végett nyomatékosítani kell, hogy nem potyautasként szereztek jogosultságot a kiutazásra, hanem megúszták a szükséges szintidőt. Mindezt azért is hangsúlyozom, mert azért is elmarasztalást kaptunk, hogy milyen nagy létszámú, harminchét fős az úszócsapat.

Büszke vagyok erre, mert tükrözi a sportág hazai középmezőnyének is az erejét.

Hitem szerint nem vall hozzáértésre, ha valaki ezért neheztel ránk – számos sportágban boldogok lettek volna, ha nem csupán két-három fővel képviseltethetik magukat.”

Hargitay András, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/Kovács Anikó


A szövetségi kapitány hozzátette: sajnos hamis információk is teret kaptak az ügyben. „Azt terjesztették, hogy szándékosan elhallgattuk a kizárás tényét, hogy az augusztus 7-én zajlott verseny kapcsán hozott kizárási döntésről két és fél napig senkit nem tájékoztattunk. A FINA augusztus 9-én, helyi idő szerint este 21.27-kor adta ki a megváltoztatott jegyzőkönyvet, magyar idő szerint másnap, azaz augusztus 10-én, hajnali 2:27-kor. Ennyit a támadások megalapozottságáról.”