Társoldalunk:

Terroristának nézték a szír úszót

2016.08.12. 21:21

A hét szír olimpikon egyikének dokumentumokkal kellett igazolnia a riói reptéren, hogy tényleg sportoló, és nem terrorista.

A hatéves kora óta az Egyesült Államokban élő szír úszót, Azad Al-Barazit terroristának hitték, ezért visszatartották a riói reptéren, miután hazája szövetsége nem jelezte az érkezését – írja a TASSZ orosz hírügynökség internetes oldala.

A 28 éves úszó egyike azon hét versenyzőnek, aki Szíriát képviseli Rióban. Szír származásúként Szaúd-Arábiában született, majd szüleivel hatévesen az Egyesült Államokba költözött. Mindenképpen szír zászló alatt szeretett volna versenyezni, és ez ha nehezen is, Rióban megadatott neki.

Al-Barazi 100 méter mellen indult, nem jutott továbbForrás: AFP/Gabriel Bouys


Történt ugyanis, hogy a szír szövetség illetékesei nem jelezték a NOB-nak az érkezését, ezért a riói reptéren azt gondolták róla, hogy az ISIS tagja. Az úszónak – túl azon, hogy mennyire megalázó helyzetbe került – muszáj volt több hivatalos levelet, dokumentumot bemutatnia annak igazolására, hogy nem terrorista, hanem kvalifikált sportoló.

Nehéz volt így felkészülni

Szíriában 2011 óta dúl a véres polgárháború. Al-Barazit és a családját is megrendítették az országból érkező hírek. "Mélységesen lesújtanak azok a hírek, amelyeket eljutnak hozzám. Nagyon nehezen tudtam a munkámra koncentrálni az utóbbi időben, féltem az otthoni rokonaimat és barátaimat."

A 100 mellen induló úszó nem jutott túl az előfutamokon, de azt mondja, nagyon büszke arra, hogy elindulhatott. "Hatalmas megtiszteltetés, hogy Szíria zászlaja alatt úszhattam az olimpián. Teljesen átjárt az olimpia szelleme: az olimpiai falu az a hely, ahol az atléták együtt, békében élhetnek egymás mellett."