Társoldalunk:

Nem fogott kezet az izraeli dzsúdóssal, kitört a botrány

2016.08.12. 22:34

Csúnya incidens a riói olimpián: veresége után elsétált az egyiptomi cselgáncsozó a tatamiról, nem fogadta el a felé nyújtott kezet. Az is csoda, hogy kiállt a küzdelemre.

Nem volt hajlandó kezet fogni az őt legyőző izraeli ellenfelével Iszlam el-Sehabi egyiptomi dzsúdós a riói olimpián.

Ebből nem lesz jattolásForrás: AFP/Toshifumi Kitamura


A +100 kilogrammos súlycsoport első körében Or Sasson ipponnal verte a 32 éves egyiptomit. Miután véget ért a küzdelem, a sportág szokásainak megfelelően meghajolt az ellenfél felé, majd odament hozzá, és a kezét nyújtotta. El-Sehabi azonban csak hátrált, és nem fogadta el a kezét.

A csarnok közönsége rögtön kifütyülte.

Nicolas Messner, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) kommunikációs igazgatója az incidens után közölte, hogy a sportolóknak nem kötelező kezet fogniuk, pusztán meghajolniuk kell egymással szemben. El-Sehabi ugyanakkor csak egy alig észrevehető biccentésre volt hajlandó, arra is csak akkor, amikor a bíró külön visszarendelte e célból a tatamira. És persze Sasson akkor már nem is volt ott:

El-Sehabit egyébként honfitársai előzetesen arra buzdították a közösségi oldalakon, hogy ki se álljon az izraeli dzsúdós ellen. Ilyen többször előfordult az utóbbi években arab sportolókkal, ha a zsidó állam színeiben induló riválissal kerültek össze valamilyen világeseményen.

Amiatt, hogy mégis kiállt a küzdelemre, ráadásul ki is kapott, el-Sehabi azóta súlyos fenyegetéseket kap a hazájában.