Társoldalunk:

Az Aleppóból menekült szír úszó a budapesti olimpián is indulna

2016.08.17. 11:50

Rami Anisz az olimpia előtt egy ideig Magyarországon edzett. A rajtkövön állva a pártfogóira gondolt, és adott esetben indulna a budapesti olimpián is.

Tízfős csapattal vesz részt a riói olimpián a menekültek csapata, az első ilyen formáció a játékok történetében. A küldöttség egyik tagja a szír Rami Anisz, aki még 2011-ben menekült el Aleppóból, miután egyre sűrűbbé váltak a városban a bombázások és az emberrablások.

Anisz előbb Törökországba menekült, ahol a Galatasarayban úszott, ám ott nem versenyezhetett, mivel nem török állampolgár. Később egy felfújható gumicsónakon menekült a görög Szamosz-szigetre, végül 2015-ben kapott menedékjogot Belgiumban.

Újra szír színekben versenyezne

A szír úszó egy ideig Magyarországon edzett, és amikor erről az időszakról kérdeztük a riói olimpia egyik médiasátrában, egy levegővel elmondta: „a magyarok általában nagyon barátságosak és kedvesek, de tudniuk kell: a menekültek nem felelősek a kialakult helyzetért, nem jókedvükben, szórakozni vagy turistáskodni mennek más országokba, hanem az életüket mentik. A menekültek ugyanolyanok, mint bárki más, csak elnyomásnak, igazságtalanságnak vannak kitéve. Szeretnénk, ha a háború, a tömegmészárlások véget érnének a hazánkban, és újra szír zászló alatt versenyezhetnénk. Mi lennénk a legboldogabbak, ha a következő olimpiára már nem lennének menekültek a világban.”

A menekültek csapata a nyitóünnepségenForrás: AFP/Leon Neal


A 25 éves sportoló 2024-ben akár egy budapesti olimpián is szerepelhet. Azt mondja, „természetesen szívesen mennék, semmi bajom a magyarokkal, az emberek nagyon barátságosak”.

Nem akart csalódást okozni Rióban

Az olimpia nyitóünnepségén, a Maracana Stadionban hatalmas tapsot kapott a menekültek csapata. Anisz nagyon élvezte a megnyitót, ahogy az olimpia eddigi részét is, mert „nagyszerű fogadtatásban részesültünk, az emberek bátorítanak bennünket. Én a menekülteket és Szíriát is képviselem, érzem, mennyire reflektorfénybe kerültünk, de élvezem ezt, mert mindenki barátságos velünk.”

Azóta már versenyzett is, 100 gyorson hatodik, 100 pillangón nyolcadik lett a futamában, egyik számban sem jutott tovább. Amikor a rajtkőre állt, a start előtti utolsó pillanatokban „azokra az emberekre gondoltam, akik támogattak, segítettek, és igyekeztem a legjobbamat nyújtani, hogy ne okozzak nekik csalódást”.

Juszra Mardini nem az egyetlen szír úszó volt RióbanForrás: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

Jelenleg már a belga bajnokságra gondol, ami után megpróbál majd kijutni a világbajnokságra, a végső célja pedig a 2020-as tokiói olimpia.