Már Tokióra gondol a korrekorder amerikai úszóbajnok

2016.08.13. 10:56

Már a 2020-as olimpiára gondol Anthony Ervin, az 50 méter gyors riói bajnoka, aki pénteki sikerével a legidősebb egyéni számban aranyérmes úszó lett.

A 35 esztendős amerikai - aki 1904 óta hazájának legidősebb férfi úszója, aki egyéni számban szerepelt olimpián - mindössze egyetlen századdal előzte meg a címvédő francia Florent Manaudout.

"Megpróbálok majd bekerülni a tokiói csapatba is, ez természetes" - hangsúlyozta röviddel azután, hogy 16 év elteltével újra egyéni aranyérmet nyert olimpián. A 2000-es sydneyi játékokon ugyanis szintén 50 méter gyorson győzött, majd érmét a 2004-es ázsiai szökőár után eladta, s az összeget jótékony célokra ajánlotta fel.

Anthony ErvinForrás: AFP/Christophe Simon

Ervin 2003-ban felhagyott az úszással, léha életet élt, és négy évvel ezelőtt, Londonban tért csak vissza. Azóta meg sem fordult fejében a visszavonulás gondolata, Rióban pedig két aranyérmet nyert, mivel korábban tagja volt a 4x100 méteres gyorsváltónak is.

Elképesztő utazás volt, 16 év után újra a dobogó tetején állhattam olimpián. Ezt a családom szeretetének és támogatásának köszönhetem" - fejtette ki Ervin, aki egyben beállította a két ötkarikás érem között eltelt idő 92 éves amerikai csúcsát.

Az ezüstérmes Manaudou a futam után kifejtette, kisgyermekként látta Ervin sydneyi győzelmét, s arról álmodott, hogy ő maga is úszó lesz.

"Bár nem nyertem ma este, boldog vagyok, hogy Anthony visszatért, és 16 év után újra győzött" - közölte a 25 éves francia.