Társoldalunk:

Cseh csak utolérte Phelpset, ezüstöt ért

2016.08.13. 03:26

Cseh László hihetetlen módon nyert ezüstérmet a 100 hát döntőjében, Michael Phelpsszel és Chad le Clos-val századra ugyanolyan idővel csaptak célba, így a három világsztár egyszerre állhat majd fel a dobogó második fokára. Az első a szingapúri Joseph Schooling lett.

Cseh László minden bizonnyal élete utolsó olimpiai bajnoki döntőjére készült, a 200 pillangón elért hetedik helye után 100 pillangón próbálta meg valóra váltani élete álmát, az olimpiai bajnoki győzelmet. Az elődöntőben önbizalomnövelő győzelmet aratott a 49.82-vel világcsúcstartó Michael Phelps felett: 51.57-tel, a negyedik legjobb idővel jutott döntőbe, a saját futamában azonban megelőzte a 100 pillangó döntője előtt 22 olimpiai aranyérmet elhódító Phelpset.

Az, hogy Phelpset megvertem egy századdal, kis győzelem a lelkemnek, de nem jelent semmit. A döntőben szeretném a legjobbamat megúszni, akkor teljesen mindegy, hányadik helyen végzek, mert ha nyolcadik, akkor is elégedett leszek. Már nincsenek olyan vágyálmaim, amelyeket nem biztos, hogy lehet teljesíteni” – mondta kissé csalódottan.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A legjobb idővel (50.83) a szingapúri Joseph Schooling jutott döntőbe, ezzel letolta az idei világranglista éléről a Londonban 50.86-ot úszó Cseh Lászlót. Az ötös pálya a dél-afrikai klasszis Chad le Clos-é volt, ő 51.43-mal került be.

Csehé volt a negyedik legjobb reakcióidő, és 50 méter után negyedikként fordult, az élen Schooling úszott. De aztán minden energiáját beleadta, hiszen tudta, szépen kell befejeznie a riói olimpiáját, és elképesztő végeredmény született. Schooling lett az első (50.39), a dobogó viszont nem biztos, hogy elég nagynak fog bizonyulni, a második helyen ugyanis hárman végeztek: Chad, Phelps és Cseh. Mindhárman 51.14-gyel csaptak be a célba.

Utolérte Phelpset, egy ezüstre volt elégForrás: MTI/Illyés Tibor

„Nagyon örülök, hogy meglett az ezüstérem. A szingapúri srác nagyon jó volt, az 50.39-es eredménye tekintélyt parancsoló. Az olimpia előtt reméltem, én is tudok majd ennyit. Érdekes, hogy pont mi hárman lettünk ezüstérmesek, örülök, hogy Chaddel és Michaellel egy pozíción osztozhatok” – mondta Cseh László az M4 kamerája előtt.

Az Origónak aztán hozzátette, a 200 utáni napot „a szobámban töltöttem, egyedül, a sarok felé fordulva, aztán a nap második felében rájöttem, hogy a hazafelé tartó gépet már úgyis lekéstem, szóval versenyezni kell”. Így aztán összeszedte magát, és rajthoz állt. Jól tette.

Az internetet azonnal felrobbantotta az alábbi kép, amely 2008-ban készült, Phelps mellett az akkor 13 éves Schooling áll:

Az eredményhirdetést láthatóan élvezte mind a három ezüstérmes úszó, nevetgéltek, beszélgettek, és kézen fogva álltak fel a dobogó második fokára. De vajon mit érezhetett Schooling, amikor lenézett, hiszen 23 arany, 10 ezüst és öt bronzérem, azaz 37 olimpiai érem tulajdonosát győzte le (Phelps: 22-2-3, Le Clos: 1-3-0, Cseh 0-4-2).