Most jön el a csinos hármas ikrek ideje Rióban

2016.08.13. 14:12

Sohasem fordult még elő az újkori olimpiák történetében, hogy egypetéjű hármas ikrek egymás ellen versenyezzenek. Vasárnap az észt Leila, Liina és Lily Luik arra készül, hogy Rióban lefussa a 42 195 métert, azaz a maratoni távot.

Azzal mindhárman tisztában vannak, hogy sok esélyük nincs a maratonfutás mezőnyében, hiszen idejük és eddigi helyezéseik alapján inkább a középmezőny végére várhatóak.

A 2 óra 45 perces szintidőt Liina és Lily 2015-ben futotta meg: előbbi a pekingi világbajnokságon 2:39:42-vel a 27. helyen zárt, Lilynek ott nem jött ki a lépés (2:45:22), de novemberben, Valenciában 2:40:30 órás idővel ő is kvalifikálta magát.

Lily, Liina és Leila LuikForrás: MTI/EPA/Barbara Walton


A legnehezebben Leila harcolta a kvótát, ő csak idén áprilisban, Hamburgban futott 2:42:11-et.

A testvérek mindössze hat éve kezdtek el futni, és miután egymástól távol élnek, nagyon ritkán készülnek együtt. Ilyen kivételnek számított a téli, kenyai edzőtábor, illetve az olimpia előtti olaszországi felkészülés.

There is no bad weather for running. Trenni tuleb teha, olenemata ilmast. #triotorio #rio2016 #Teamestonia

Leila, Liina, Lily Luik (@triotorio) által közzétett fénykép,

"Nagyon unalmas egyedül edzeni" – nyilatkozta Leila, aki biztos benne, hogy hasonlóságuk ellenére nem azonos idővel érnek majd célba.

42 days to Rio OG marathon. 42 päeva Rio OM maratonini. #triotorio #marathon

Leila, Liina, Lily Luik (@triotorio) által közzétett fénykép,

"Túl nagy közöttünk a különbség, ezért edzéseken is csak akkor tudunk együtt mozogni, ha hosszú és laza tréningről van szó. Amikor iramot megyünk, csak külön-külön tudunk edzeni" – tette hozzá.