Mégis döntőt futhat a cipő nélkül célba ért etióp

Etenesh Diro, atlétika
Ethiopia's Etenesh Diro reacts after she competed in the Women's 3000m Steeplechase Round 1 during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 13, 2016. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Vágólapra másolva!
Miután az etióp küldöttség óvást nyújtott be a Nemzetközi Atlétikai Szövetséghez, az IAAF úgy döntött, bejuttatja a női 3000 méteres akadályfutás döntőjébe Etenesh Dirót, aki önhibáján kívül keveredett balesetbe az előfutamok során.
Vágólapra másolva!

Az etiópok olimpiai 6., világbajnoki 5. atlétája a 3000 méteres akadályfutás harmadik előfutamában egy bukás során elveszítette a jobb cipőjét, végül eldobva lábbelijét a mezőny után eredt, de 9:34.70 perces idejével csupán a hetedik lett, és kiesett.

Az etiópok óvást nyújtottak be, az IAAF megvizsgálta az esetet, és úgy döntött, 18. futóként Diro is indulhat a hétfői döntőben. Az etióp az idei ranglistán a negyedik legjobb idővel rendelkezik, májusban, Rabatban 9:16.87-et futott.

Etenesh Diro Forrás: AFP/Jewel Samad

Ennél jobbat 2016-ban csak hárman értek el: a kenyai születésű, bahreini színekben futó Ruth Jebet (8:59.97), a kenyai Hyvin Kiyeng Jepkemoi (9:00.01) és az amerikai Emma Coburn (9:10.76).

Az előfutam után Diro a célban a földre ült, sírva fakadt, és csak az egészségügyi személyzet támogatásával, a szurkolók tapsa közepette hagyta el a pályát, az újságíróknak pedig nem nyilatkozott.