Hosszú Katinkát lehajrázták, ezüstérmet nyert

Madeline Dirado, Hosszú Katinka, úszás, 200 hát, Rio 2016
USA's Madeline Dirado celebrates next to Hungary's Katinka Hosszu after the Women's 50m Freestyle heats during the swimming event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Aquatics Stadium in Rio de Janeiro on August 12, 2016. / AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinkának nem sikerült beállítania Keleti Ágnes rekordját a riói olimpián. A 200 hát döntőjében szinte végig vezetett, ám az utolsó métereken lehajrázta őt Maya Dirado, hat századdal nyert az amerikai úszó. A 27 éves magyar úszónő így is hihetetlen éremcsokorral, három arannyal és egy ezüsttel zárja brazíliai szereplését.
Vágólapra másolva!

Hosszú Katinka történelmi csúcsbeállításra készült Rióban a 200 hát döntője előtt, legutóbb ugyanis 1956-ban fordult elő, hogy egy magyar sportoló négy aranyérmet nyerjen egy olimpián. Akkor a tornász Keleti Ágnes állhatott négyszer a dobogó tetejére.

A 27 éves úszónő világsztárrá nőtte ki magát Brazíliában, a külföldi újságírók is ódákat zengtek róla, mindenki tudta, ki ő, és ehhez elég volt egyszer a vízbe ugornia. A 400 vegyesen elért győzelméről és hihetetlen világrekord-javításáról ugyanis mindenki tudott. Ezek után 200 vegyesen is győzni tudott, majd 100 háton úgy lett aranyérmes, hogy előzőleg azt mondta, lehet, hogy csak nyolcadik lesz, olyannyira sűrű a mezőny, ráadásul ő nem tartja magát sprinternek.

Forrás: AFP/Odd Andersen

A 200 hát döntőjének az előzményei azt sejtették, hogy az Iron Ladynek nem lesz ellenfele a döntőben.

Két nagy riválisa is kiesett,

óriási meglepetésre sem a tavalyi, kazanyi vb-n aranyérmes Emily Seebohn, sem a vilácsúcstartó (2:04.06) Missy Franklin nem jutott döntőbe.

Hosszú az elődöntőben 2:06.03 perces idővel újabb hat századot faragott az előfutamban felállított országos csúcsán, és jócskán megelőzte a második legjobb finalistát, a 2:07.17-tel bekerülő Hilary Caldwellt.

Dirado a háttérbe szorította Hosszút Forrás: AFP/Christophe Simon

„Ez nem jelent semmit, nem nagyon lehet tudni, hogy ki mit tud. Az utolsó döntőm, élvezni kell, és ennyi. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz, még világbajnokságon sem úsztam ennyire erős időt, jókor jött ki” – mondta az elődöntő után.

A bemutatásnál Hosszú Katinka kapta a legnagyobb tapsot, majd az óriáskivetítő is őt mutatta. Az övé volt a rajtnál a legjobb reakcióidő (0:59). 100-nál elsőként fordult, a második helyen Maya Dirado állt, és ugyanez volt a helyzet száz méternél, 43 század volt az Iron Lady előnye.

Az utolsó ötven már csak a kettejük csatáját hozta, az amerikai óriási hajrába kezdett, és talán az utolsó métereken tudta csak megelőzni Katinkát, talán jobban nyúlt be, de ettől még tény: legyőzte a magyar úszónőt. Nem sokkal, mindössze hat századdal. Hosszú ideje 2:06.05 volt, Mayáé 2:05.99.

Három arany, egy ezüst – ez is hihetetlen eredmény, le a kalappal Hosszú Katinka előtt.

„Amikor az ember ilyen szoros versenyben veszít, azt érezheti, milyen picin múlott. De négy éremnél nem bánkódhatom” – mondta gyorsértékelésében Hosszú az M4-nek.