Aki nem hagyja, hogy megtörjék, az magányos marad

Kővágó Zoltán diszkoszvetés
Vágólapra másolva!
Nem kárpótolja a Rióban elért 7. helyezése Kővágó Zoltánt, aki négy éve nem indulhatott Londonban, mivel doppingvétség miatt kétéves eltiltást kapott. Kővágó szerint a diszkoszvetés mezőnyében a többiek semmivel nem tehetségesebbek nála, de reálisnak tartja a helyezését.
Vágólapra másolva!

"Elsőre szerettem volna egy 95 százalékos dobással kezdeni, sikerült is. A második nagyon szép dobás volt, de sajnos kiléptem, nem tudtam időben megfogni a mozgást.

utána pedig már kockáztatnom kellett" – mondta Kővágó Zoltán az Origo helyszíni tudósítójának a diszkoszvetés döntője után.

Sok volt a hátráltató tényező

A szombathelyi atlétának ez a negyedik olimpiája, de csak másodszor került be a döntőbe. 2000-ben Sydneyben és 2008-ban Pekingben kiesett a selejtezőben, Athénban viszont ezüstérmesként zárt, miután a győztes Fazekas Róbertet kizárták, és így ő előrelépett a harmadikról a második helyre.

A második kísérletnél elment a puskapor MTI/Czeglédi Zsolt


"Itt most brutálisan erős volt a mezőny, ez látszik az eredményeken. Amellett délelőtt rendezték a döntőt, új diszkoszokkal kellett dobni, és a selejtező, valamint a döntő között nem telt el 24 óra. Ezek mind olyan hátráltató tényezők, amelyek nélkül több méterrel jobb lehetett volna az eredményem. Ezzel együtt reálisnak érzem ezt a hetedik helyet" – mondta Kővágó Zoltán.

Négy éve nem indulhatott Londonban

Kővágó ott lehetett volna Londonban is, de nem sokkal a játékok előtt eltiltották doppingvétség miatt, mivel elmulasztott egy ellenőrzést. Az eset előtt még arra panaszkodott, hogy rászálltak a doppingellenőrök, és hogy fél év alatt 20 ellenőrzése volt. "Nem is tudom, mikor pisiltem utoljára piszoárba" – mondta akkor az Origónak.

Kővágó esete azért volt fura, mert a magyar szövetség és a Magyar Antidopping Csoport is felmentette őt, de a nemzetközi szövetség végül fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, így pedig kétéves eltiltást kapott.

Mindenki tudja, hol a helye, és miért ott végez

"Hogy kárpótol-e ez a hetedik hely a négy évvel ezelőtti eltiltásért? Nem lehet ilyen dolgokat kárpótolni. Mindenki tudja ebben a mezőnyben, hogy kinek hol van a helye, és azt is, hogy ki miért azon a helyen végez, ahol.

Ezek a srácok, és ezt minden rosszallás nélkül merem állítani, semmivel nem tehetségesebbek, mint én, nem is edzettek többet. Aki nem engedi, hogy megtörjék, az magányos marad" – mondta sejtelmesen Kővágó, aki a négy évvel ezelőtti eltiltás előtt is úgy érezte már, hogy támadássorozat indult ellene, és a riválisait sejtette mögötte.

Reálisnak tartja a hetedik helyet MTI/Czeglédi Zsolt


A számok ettől függetlenül azt mutatják, hogy ha Kővágó megdobja az idei legjobbját, a 67.13-at, akkor odafért volna a dobogó legalsó fokára, de szerinte ezt nem szabad így nézni.

"Ez egy szabadtéri versenyszám, nem olyan, mint az úszás, ahol minden körülmény előre ismert. Amikor az idei legjobbamat dobtam, nem volt előtte 24 órával selejtező, nem délelőtt 10 órakor volt a verseny, és a saját diszkoszommal dobhattam. Persze a most használt diszkosz is 2 kiló, meg az is, de ez még új, nincs bejáratva, ezért csúszik.

És ahol ilyen kis különbségek vannak, mint itt, ott nagyon sokat számítanak az ilyen tényezők. Kilenc tizedmásodperc egy dobás, a legkisebb hiba is végzetes" – magyarázta a 37 éves sportoló, aki a döntő legidősebb résztvevője volt.