Társoldalunk:

Cseh Laci már soha nem fogja legyőzni Phelpset

2016.08.13. 08:03

Az amerikai klasszis riói idő szerint pénteken éjszaka a 100 méter pillangó drámai fináléja után bejelentette visszavonulását. Amiért jött, azt elérte, és most már valóban teljesnek érzi a karrierjét – 22 olimpiai bajnoki címmel a tarsolyában.

„Vége, befejeztem – mondta Michael Phelps a 100 méteres pillangóúszás fináléja után, ahol Cseh Lászlóval és a dél-afrikai Chad le Closszal hármas holtversenyben nyert ezüstérmet. – Chad kérdezte a bemelegítő szobában, hogy mi lesz négy év múlva, mondtam neki, hogy nem lesz már újabb négy év,és kitartok a döntésem mellett.” 

Elköszön a bajnokForrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/William Volcov

Phelps amondó – és ebben aligha téved –, hogy karrierje 24 éve alatt mindent elért, amiről valaha is álmodott. „Boldog vagyok, ahogy véget ért. Ezért tértem vissza 2012 után. Nem akartam, hogy húsz év múlva azon kelljen gondolkodnom, hogy »mi lett volna, ha«.Úgy fejeztem be a karrieremet, ahogy szerettem volna, készen állok a visszavonulásra, és ez boldogsággal tölt el.”

Phelps azt is elmondta, hogy most jobb lelki állapotban van, mint a londoni olimpia után volt. A közeljövőre nézve nincsenek nagy tervei, utazgatni fog, egy kicsit dolgozni, év végén pedig feleségül veszi menyasszonyát, Nicole-t.

Édes semmittevés

 „Tulajdonképpen néhány hétig vagy hónapig semmit sem akarok csinálni, csak a Nicole-lal és a kisfiammal, Boomerrel lenni. Szeretném látni, ahogy felnő a kis krapek.”

A visszavonulás bejelentése után az újságírók egy gyors karrierösszegzést kértek a pályafutását 22 olimpiai elsőséggel (de ma éjszaka még lesz egy váltó, azaz könnyen lehet ez a szám 23 is) befejező Phelpstől, aki nem szerénykedett.

Meg akartam változtatni az úszósportot. És azt hiszem, ha most ránéznek a mezőnyre, akkor ez sikerült is. Arra biztatom a gyerekeket, hogy álmodjanak. Kisgyerekként nekem is volt egy álmom, ami mára egy csomó éremmé változott. Megannyi évet eltöltve az úszósportban, küldetésem van: ne féljenek elhinni, hogy a határ a csillagos ég.”