Csak a vízben hiszi el, hogy ott van az olimpián

2016.08.13. 14:50

Az ijesztő hírek ellenére Gellér Gábor úszóedző nem fél a riói nyílt vízi úszás helyszínétől. Olasz Anna edzője azt mondta, az emberi ürülékről és szivárgó kőolajról szóló hírek meglehetősen túlzottnak tűnnek. 

„Kapcsolatban vagyunk olyan sportolókkal, akik már edzettek a vízben, semmi bajuk. Naponta akár egymillióan is fürödhetnek a világ egyik leghíresebb strandján, így benne van a pakliban a fertőzés, de gyakorlatilag ez minden nyílt vízi versenyre igaz. Ez a sportág már csak ilyen" – mondta a szövetségi kapitány a Delmagyar.hu portálnak.

A szakág szövetségi kapitánya bizakodó a magyarok szereplését illetően, de tudja, hogy sok függ majd az adott versenynapon uralkodó körülményektől.

Gellért szerdán érkezett haza a kéthetes bulgáriai edzőtáborból tanítványával, Olasz Annával, aki a korábban doppingvétségen ért orosz Anasztaszija Krapivina július végi kizárásával jutott kvótához.

Olasz AnnaForrás: AFP/Roman Kruchinin

„Amikor megtudtuk, hogy Anna mégis rajthoz állhat Rióban, azonnal intézkedtünk, lemondtuk a kanadai túránkat, és másfél nap múlva már Belmekenben, a híres edzőtáborban voltunk" – idézte a szakembert a 2017-es, magyarországi vizes vb Facebook-oldala.

Gellért és Olasz helyi idő szerint szombat hajnalban ért ki Brazíliába, ami kifejezetten tudatos lépés volt a szakmai stáb részéről. Az időeltolódással kapcsolatos problémák ugyanis csak 3-5 nappal az érkezés után jönnének ki, márpedig a nők 10 km-es versenyét hétfő délelőtt rendezik a Fort Copacabanán.

„Nagyon szeszélyes helyszínről van szó. Tavaly, az előolimpián a női versenynapon kiváló idő volt, 21-22 fokos, nyugodt vízzel. Másnap viszont hatalmas vihar kerekedett, lehűlt az idő és a víz, jókora hullámok kerekedtek, és a 25 férfi indulóból 16 feladta a küzdelmet. Ez is mutatja, hogy előre nagyon nehéz jósolni."

Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Vladimir Astapkovich

A kapitány ettől függetlenül úgy látja, a nőknél Olasz Anna és a már régebb óta kint tartózkodó, címvédő Risztov Éva is az első nyolcban végezhet, a férfiaknál pedig a már július végén Rióba utazó Papp Márktól reális elvárás lehet, hogy a mezőny első felében zárjon.

„Itt nincs akkora tömeg, mint más versenyeken, vagyis nagyobb meglepetések nem feltétlenül várhatók, az viszont, hogy mondjuk az első tizenkettőt tekintve mi lesz a sorrend, kiszámíthatatlan" – tette hozzá Gellért Gábor.

Olasz: Majd ha a vízben leszek, elhiszem!

Olasz Anna csak akkor hiszi el, hogy tényleg versenyezhet, ha majd ott lesz a vízben hétfőn.
„Félve figyeljük az oroszok fellebbezési kísérleteiről érkező híreket, bár többször is megnyugtattak minket, hogy nincs ok az aggodalomra, nem fog eltűnni a nevem a rajtlistáról" – mondta az úszónő.

Olasz tisztában van azzal, hogy ez a verseny is, mint ahogy a nyílt vízi küzdelmek általában, kiszámíthatatlan, így szinte megjósolhatatlan a végső sorrend.

„Ez valóban így van, bárki odaérhet az első helyre, az aznapi forma és a körülmények döntenek. Konkrét helyezést nem szeretnék mondani, maradjunk annyiban, hogy mindent meg fogok tenni a jó szereplésért" – tette hozzá a szegedi sportoló.