Kővágó a legvégén csúszott le a pontszerzésről

Kővágó Zoltán, diszkoszvetés, atlétika
Hungary's Zoltan Kovago competes in the Men's Discus Throw Final during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 13, 2016. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Kővágó Zoltán 64.50 méterrel hetedik helyen végzett diszkoszvetésben, úgy, hogy a döntőben csak két érvényes kísérlete volt a hatból. Az aranyérmet a német Christoph Harting szerezte meg, az utolsó sorozatban dobta túl az addig vezető lengyel Piotr Malachowskit. Ha Kővágó megdobja az idei legjobbját, akkor felállhatott volna a dobogóra.
Vágólapra másolva!

Márton Anita súlylökésben szerzett bronzérmével csodálatosan kezdődött a magyar atléták riói programja, és a második napra is jutott egy döntősünk, diszkoszvetésben Kővágó Zoltán került be a legjobb tizenkettőbe.

Kővágónak eddig nem volt szerencséje az olimpiákkal.

A mostani a negyedik olimpiája

Fura ezt mondani egy olimpiai ezüstérmesről – 2004-ben Fazekas Róbert kizárása után lépett előre a harmadik helyről a másodikra –, de Sydneyben érvényes kísérlet nélkül esett ki, Pekingben szintén nem jutott a döntőbe, Londonban pedig nem indulhatott, miután elmulasztott egy doppingellenőrzést, amiért kétéves eltiltást kapott. A visszatérése óta volt egy kevésbé sikerült Eb-je és vébéje, idén viszont hatodik lett az Eb-n, és a riói döntős mezőnyből az idén az övé volt az ötödik legjobb eredmény 67.13 méterrel.

Kővágó a döntőben Forrás: AFP/Franck Fife


"Szeretem, ha a többiek nagyot dobnak, sokkal jobban motivál, mint amikor azt látom, hogy mindenki szenved. Szinte szurkolni szoktam az ellenfeleknek, hogy javítsanak, mert olyankor felmegy bennem az adrenalin" – mondta Kővágó az Origónak négy éve.

Nos, ezúttal nem panaszkodhatott.

A döntő első sorozatában a lengyel Piotr Malachowski dobott egy jó nagyot, csak hogy segítsen felpörögni Kővágónak: 67.32-vel sokkolta a mezőnyt. A szombathelyi atléta 64.50-nel kezdett, ezzel a negyedik helyen állt az első sorozat után. A második kísérlete érvénytelen lett, így bejött elé a német Christoph Harting is, aki 66 méternél is messzebb dobta el a diszkoszt.

Talán, ha egy harmadik dobás is összejön Forrás: AFP/Franck Fife


Harmadikra már szektoron belül szállt a szer, de 63 méternél leesett, így nem sikerült javítani. Nem úgy az élen álló Malachowskinak, ő harmadikra 67.55-öt dobott, megerősítve a vezetését.

Az utolsó körben ketten is elé kerültek

Kővágó negyedik és ötödik kísérlete is érvénytelen lett, az utolsó sorozatban pedig már a hetedik helyről állt be a dobókörbe, mert az osztrák Weisshaidinger (64.95) és az észt Kupper (66.58.) is túldobta. Javítania sajnos utolsóra sem sikerült, összesen két érvényes kísérlettel zárta a döntőt a hetedik helyen, vagyis

éppen lecsúszott a pontszerző helyről.

Tokiót is bevállalja?

A verseny után az M4-nek azt mondta, elégedett, mert a mezőny nagyon erős volt, ő pedig kihozta magából a maximumot. Belengette továbbá, hogy esetleg elindul még a 2020-as tokiói olimpián is.

Az élen az utolsó előtti dobásnál történt változás, a német Harding 68.37 méterrel átvette a vezetést, és ezt Malachowski már nem tudta túlszárnyalni. A németeknek egy bronz is leesett Harting aranya mellé, Jasinski lett a harmadik.