Kővágó a legvégén csúszott le a pontszerzésről

2016.08.13. 17:33

Kővágó Zoltán 64.50 méterrel hetedik helyen végzett diszkoszvetésben, úgy, hogy a döntőben csak két érvényes kísérlete volt a hatból. Az aranyérmet a német Christoph Harting szerezte meg, az utolsó sorozatban dobta túl az addig vezető lengyel Piotr Malachowskit. Ha Kővágó megdobja az idei legjobbját, akkor felállhatott volna a dobogóra.

Márton Anita súlylökésben szerzett bronzérmével csodálatosan kezdődött a magyar atléták riói programja, és a második napra is jutott egy döntősünk, diszkoszvetésben Kővágó Zoltán került be a legjobb tizenkettőbe.

Kővágónak eddig nem volt szerencséje az olimpiákkal.

A mostani a negyedik olimpiája

Fura ezt mondani egy olimpiai ezüstérmesről – 2004-ben Fazekas Róbert kizárása után lépett előre a harmadik helyről a másodikra –, de Sydneyben érvényes kísérlet nélkül esett ki, Pekingben szintén nem jutott a döntőbe, Londonban pedig nem indulhatott, miután elmulasztott egy doppingellenőrzést, amiért kétéves eltiltást kapott. A visszatérése óta volt egy kevésbé sikerült Eb-je és vébéje, idén viszont hatodik lett az Eb-n, és a riói döntős mezőnyből az idén az övé volt az ötödik legjobb eredmény 67.13 méterrel.

Kővágó a döntőbenForrás: AFP/Franck Fife


"Szeretem, ha a többiek nagyot dobnak, sokkal jobban motivál, mint amikor azt látom, hogy mindenki szenved. Szinte szurkolni szoktam az ellenfeleknek, hogy javítsanak, mert olyankor felmegy bennem az adrenalin" – mondta Kővágó az Origónak négy éve. Nos, ezúttal nem panaszkodhatott. A döntő első sorozatában a lengyel Piotr Malachowski dobott egy jó nagyot, csak hogy segítsen felpörögni Kővágónak: 67.32-vel sokkolta a mezőnyt. A szombathelyi atléta 64.50-nel kezdett, ezzel a negyedik helyen állt az első sorozat után. A második kísérlete érvénytelen lett, így bejött elé a német Christoph Harting is, aki 66 méternél is messzebb dobta el a diszkoszt.

Talán, ha egy harmadik dobás is összejönForrás: AFP/Franck Fife


Harmadikra már szektoron belül szállt a szer, de 63 méternél leesett, így nem sikerült javítani. Nem úgy az élen álló Malachowskinak, ő harmadikra 67.55-öt dobott, megerősítve a vezetését.

Az utolsó körben ketten is elé kerültek

Kővágó negyedik és ötödik kísérlete is érvénytelen lett, az utolsó sorozatban pedig már a hetedik helyről állt be a dobókörbe, mert az osztrák Weisshaidinger (64.95) és az észt Kupper (66.58.) is túldobta. Javítania sajnos utolsóra sem sikerült, összesen két érvényes kísérlettel zárta a döntőt a hetedik helyen, vagyis éppen lecsúszott a pontszerző helyről.

Tokiót is bevállalja?

A verseny után az M4-nek azt mondta, elégedett, mert a mezőny nagyon erős volt, ő pedig kihozta magából a maximumot. Belengette továbbá, hogy esetleg elindul még a 2020-as tokiói olimpián is.

Az élen az utolsó előtti dobásnál történt változás, a német Harding 68.37 méterrel átvette a vezetést, és ezt Malachowski már nem tudta túlszárnyalni. A németeknek egy bronz is leesett Harting aranya mellé, Jasinski lett a harmadik.