Botrány a riói Szlovák Házban

2016.08.13. 21:13

Diplomáciai botrányt kavart az olimpián működő Szlovák Ház. Az üzemeltetésével megbízott ügynökség vezetője, Alexander Linczényi büszkén mesélte a szlovák köztévében, hogyan verték át a brazil hatóságokat a juhtúrós sztrapacskával és a mákos gubával – írja a Nol.hu.

Vámcsalás

Linczényi a műsorban azzal hencegett, hogyan játszották ki a brazil törvényeket: a vámnyilatkozatban egyszerűen disznózsírként és teljes kiőrlésű lisztként tüntették fel a juhtúrót és a mákot, amelyek bevitelére – különösen az utóbbiéra – szigorú előírások vonatkoznak. A ház Facebook-oldalán büszkén, képekkel illusztrálják az odalátogatók elégedettségét egy-egy adag elfogyasztott sztrapacska vagy mákos guba után. 

Sztrapacska (képünk illusztráció)Forrás: UFF


A Nol.hu idézi Lubomír Drahovsky kereskedelmi szakértőt, aki szerint maga a Szlovák Olimpiai Bizottság is hibázott, hiszen tudnia kellett volna a szigorú előírásokról, "főleg a mákra vonatkozóan, különösen, amikor nem uniós országba szállítják". Továbbá elmondta, hogy a baklövés akár a csempészett áru lefoglalásával is végződhet. 

A Szlovák Házat Andrej Kiska, Szlovákia köztársasági elnöke adta át a múlt héten.