Bácsi kikapott a kisdöntőben, 5. helyen végzett

Bácsi Péter
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 14. Bácsi Péter a férfi kötöttfogású birkozók 75 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzése végén a riói nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 14-én. Bácsi Péter kikapott az iráni Szaid Abdevalitól, így ötödik lett. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Bácsi Péter kikapott a bronzmérkőzésén, így ötödik lett a kötöttfogásúak 75 kilogrammos súlycsoportjában a riói olimpia vasárnapi birkózónyitányán.
Vágólapra másolva!

A Ferencváros világ- és kétszeres Európa-bajnokát három látványos, sima győzelme után az elődöntőben a dán Mark Madsen tudta megállítani egy pontot érő intésnek köszönhetően, így a magyar úgy készülhetett a bronzmeccsre, hogy négy meccsén nem tudtak rajta pontot csinálni ellenfelei.

A 33 éves birkózó a helyosztón komoly ellenfelet kapott, a vigaszágról ugyanis az iráni Szajed Abdvali "érkezett", aki 2011-ben világbajnokságot nyert, igaz, egy súllyal lejjebb, 66 kilogrammban, a tavalyi vb-n pedig ötödik lett már 75 kilósként.

Bácsi Péter mérhetetlenül csalódott volt a bronzmeccs után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az összecsapás előtt előnyt jelenthetett Bácsinak, hogy órák óta pihenhetett, míg az iráninak erre alig több mint egy órája volt vigaszági összecsapása után, ugyanakkor amíg a magyar már négy meccsen volt túl, addig ellenfele mindössze kettőn, mivel a nyolcaddöntőben rögtön alulmaradt Madsennel szemben.

Rossz kezdés

A meccs rettenetesen kezdődött magyar szempontból, rögtön az indulás után az iráni óriási tempóban tolta kifelé ellenfelét, s ugyan Bácsi kétségbeesetten még megpróbált egy csípődobást, ám

a bíró szerint már kint volt, így riválisa kapott két pontot,

majd a magyar videó kérést követően még egyet. A sokkoló nyitányból lassan éledezett a 33 éves magyar, s egy szép szaltóval 3-2-re feljött. Passzivitásról szó sem lehetett az első két percben, a menet utolsó percére azonban visszavettek a felek az iramból, Bácsit pedig figyelmeztették.

A pihenő után fél perccel meg is intették Bácsit, ami után az iráni állásból kérte a folytatást, néhány másodperccel később pedig kivitte riválisát, s már 4-2-re vezetett. Nem alakult jól a folytatás sem, Bácsi ugyanis nem tudott mit kezdeni ellenfelével,

sőt, a mérkőzésvezető őt látta passzívnak,

s intette meg újra, ami pontot ért Abdvalinak. Ekkor már csupán 1:13 perc volt hátra, az iráni pedig okosan térdelőhelyzetet kért, hogy ölje az időt. Akciót nem tudott csinálni, de nem is akart, az idő ment, majd miután felállították őket, állásból kivédekezte a hátralévő 50 másodpercet és önfeledten ünnepelhetett, míg Bácsi láthatóan teljesen összezuhant, majd gyorsan elhagyta a küzdőteret.

Pedig tudták, mire készül

"Nagyon sajnálom ezt a meccset, azt hittem, a pekingi ötödik helye után most megadja a sors az érmet, de nem így lett - kezdte értékelését Sike András szövetségi kapitány. - Tudtuk, hogy tolni fog, nem ezzel volt a probléma.

Az első szituációnál talán okosabb lett volna egy pontért kilépni simán. A legnagyobb baj az volt, hogy nem tudta leküldetni térdelőhelyzetbe, ott biztosan ki tudta volna emelni az iránit, mert neki ez a fő fegyvere, de nem sikerült.

Azért ez a lebonyolítás sem korrekt, az iráninak volt két meccse előtte,

s összesen két győzelemmel nyert bronzot, Peti meg három sikerrel csak ötödik, ez vicc."

A birkózóversenyek második, hétfői napján Lőrincz Viktor lép szőnyegre a kötöttfogásúak 85 kilogrammos súlycsoportjában, a selejtezőben az örmény Makszim Manukjannal kezd magyar idő szerint 15 óra után.