A NOB-elnök zéró toleranciát sürget a doppingolók ellen

2016.08.14. 02:06

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach továbbra is úgy véli, örökös eltiltással kellene büntetni azokat a sportolókat, akiket doppingvétségen érnek.

A német sportvezető eddig kétszer próbálta keresztülvinni elképzelését, ám mindannyiszor jogi akadályokba ütközött. A NOB először 2011-ben megpróbálta bevezetni azt a szabályt, mely értelmében a hat hónapos vagy annál hosszabb eltiltással sújtott doppingolókat automatikusan kizárták volna a következő olimpiáról, ám a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem engedélyezte ennek bevezetését.

A szervezet megpróbálta kizárni a riói olimpiáról azokat az orosz sportolókat, akiket a múltban tiltott teljesítményfokozók használatán értek. Ez lett volna Oroszország egyik büntetése az államilag irányított doppingolás miatt, ám a CAS ezt sem engedélyezte. A bíróság azzal érvelt, hogy a már büntetett sportolókat nem lehet kétszer szankcionálni.

homas BachForrás: AFP/Fabrice Coffrini

"Több alkalommal is próbálkoztunk az örökös eltiltás bevezetésével. Sajnos a CAS nem akar annyira szigorú lenni a kérdésben, mint mi. Ugyanakkor megértjük, hogy jogi okok miatt nem lehetünk keményebbek" - mondta Mark Adams, a NOB szóvivője szombaton.

Egy elfogadható jogi keretbe kell foglalunk a szabályozást, máskülönben a CAS nem fogja elfogadni azt. Bach elnök továbbra is szigorú marad a kérdésben, meglátjuk, megvalósítható-e az elképzelésünk jogi szempontból" - tette hozzá. A jelenlegi szabályozás szerint a tiltott szerek használatán ért sportolók eltiltásuk letöltése után részt vehetnek bármilyen nemzetközi versenyen, beleértve az olimpiát is.