Társoldalunk:

Phelps: Meg akartam változtatni az úszósportot

2016.08.14. 11:46

Michael Phelps 23 olimpiai aranyéremmel, gyermekkori álmát megvalósítva vonult vissza. Úgy érzi, pályafutásának tökéletes befejezése volt a férfi 4x100-as vegyesváltóban szerzett szombati elsőség a riói olimpián.

"Az egész egy kisgyerek álmával kezdődött. Szerettem volna megváltoztatni az úszósportot, és valami olyat tenni, amit előtte még soha senki. Ennek a megvalósítása elég jól sikerült" – mondta Michael Phelps, az olimpiák történetének legeredményesebb sportolója az úszóversenyek befejezése után.

Látszott rajta a meghatottságForrás: MTI/AP/Rebecca Blackwell


A 31 éves amerikai úszó elmesélte, hogy amikor a szombati váltóverseny előtt leszállt a buszról és elindult a medence felé, majdnem sírva fakadt. Azt már korábban közölte, hogy négy év múva, Tokióban már nem akar versenyezni. Igaz, már a 2012-es londoni játékok után is vissza akart vonulni, de végül visszatért a medencébe.

Most feltettem a pontot az i-re, és elkezdődik egy új fejezet az életemben" – összegezte a Rióban történteket. Öt arannyal és egy ezüsttel zárt, megelőzve a szintén amerikai Katie Ledecky, aki négy aranyat és egy ezüstöt szerzett.

Ezt többet nem látjukForrás: MTI/EPA/Bernd Thissen


Edzője, Bob Bowman szerint a 28 olimpiai éremmel búcsúzó Phelps nemcsak egy különleges tehetség a nemzedékéből, hanem "lehet, hogy a következő tíz generációban sem lesz hozzá fogható úszó".

A lelátón Phelps menyasszonya, Nicole Johnson három hónapos kisfiukkal, Boomerrel a karjaiban ünnepelte a sikert. A bajnok azt mondta, az olimpia után jóval több időt akar velük tölteni. Azt tervezi, hogy feleségül veszi menyasszonyát és később talán egy-két úszóórát is ad majd fiának.

Phelps utolsó aranya egyébként az Egyesült Államok 1001. olimpiai elsősége volt.