Társoldalunk:

Tokióban az egész világ ismerni fogja Kenderesi nevét

2016.08.14. 14:23

Tanítványát, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamást a mezőny sötét lovának nevezte, szerinte ezért nem nyomasztotta a magyar úszót az esélyesség terhe. A pécsi Tari Imre már itthonról figyeli a riói történéseket, és roppant büszke arra, amit Kenderesi elért. Öt hét pihenő után, október elején kezdik meg a felkészülést a decemberi rövid pályás világbajnokságra és a jövő évi budapesti nagymedencés vb-re.

A Pécsett dolgozó Tari Imre mindvégig reálisan szemlélte Kenderesi olimpiai esélyeit. Akkor sem szállt el, amikor a fiatal úszó Rióban a legjobb idővel jutott a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjébe. "Tamás úgy ment ki az olimpiára, hogy döntőt szeretett volna úszni" – mondta az Origónak Tari Imre. – Ez sikerült.

Ha megnézik az időeredményeit, láthatják, hogy az előfutamtól a döntőig folyamatosan javult. A középfutamok után a legjobb idővel került a fináléba. De azt mindannyian tudtuk, hogy Michael Phelps nagy zseni és rettenetesen rutinos versenyző. Tamás hihetetlenül erős mezőnyben lett harmadik, ami óriási eredmény."

Nem nyomta agyon az esélyesség terhe

A magyar sportolók közül többen panaszkodtak arra, hogy nem bírják az olimpiával járó nyomást, például a cselgáncsozó Tóth Krisztián vagy a tollaslabdázó Sárosi Laura is mondott ilyet. Az élete első olimpiáján induló Kenderesit viszont egyáltalán nem zavarta a hatalmas tét. "Én nem tilthatom meg neki, hogy a verseny előtt cikkeket vagy kommenteket olvasson. Ha akarja, úgyis elolvassa. Másrészt az esetleges negatív vélemények minden egyes sportolóra másképp hatnak. Mondjuk pár cikket én is megnéztem, és azt láttam, hogy Tamásról csak az elismerés hangján beszélnek, szóval ebből a szempontból is szerencsések voltunk" – mondta erről Tari Imre.

Tari Imre a következő olimpiai ciklus végéig tervezForrás: MTI


Hosszú Katinka három arany- és egy ezüstérme mellett szintén második lett Cseh László, bronzérmes pedig Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás. Ez összesen hét érem. A népes úszóválogatott többi tagja viszont elmaradt a várakozásoktól. "Az olimpia az olimpia, semmi mással nem hasonlítható verseny. Itt mindenki élete legjobb formáját igyekszik nyújtani – mondta felvetésünkre Tari Imre. – Tudom, hogy a nagyon sikeres májusi Európa-bajnokság után sokan ennél is jobb szereplést vártak a magyar úszóktól, de nagy hiba lenne az Eb-t és az olimpiát összevetni. Voltak olyan úszóink, akiknek nagyon kevés hiányzott a döntőbe vagy a középdöntőbe jutáshoz, és akadtak olyanok is, akik gyengébben teljesítettek. Egy dologban biztos vagyok, hogy az összes kiutazó magyar úszó tisztességgel készült fel az olimpiára."

Kenderesi Tamás a 200 méteres pillangóúszás bronzérmeseForrás: MTI/Illyés Tibor


Tari Imre most öt hét pihenést engedélyez Kenderesinek, majd szeptember végén, október elején indul a felkészülés az év végi rövidpályás vb-re és a 2017-es nagymedencés felnőtt világbajnokságra, melyet Budapesten rendeznek meg. "A rövidpályás vb-n is szeretnénk ott lenni, mert a tavalyi izraeli Eb-n Tamásnak nagyon kevés hiányzott a döntőbe jutáshoz" – mondta Tari. – Jövőre a pesti vb lesz a csúcsesemény, azon szeretnénk nagyon jól szerepelni.

Négy év múlva jöhet el az ő ideje

A pécsi szakember a következő olimpiai ciklust, a tokiói olimpiáig, még szeretné végigcsinálni Kenderesi Tamással. "Japánban már az egész világ ismerni fogja a Kenderesi nevet. Tamás Rióban amolyan sötét lóként, ismeretlen úszóként jelent meg a színen. Több edző is azt kérdezte, ki a csuda ez a fiú? A bronzérem után már nem kérdezgettek, hanem a vállát veregették."

Kenderesi Tamás az olimpiai bronzéremmelForrás: MTI/Illyés Tibor