Az orvos és a defibrillátor sem került elő időben

Patrick Bordier
Patrick Bordier
Vágólapra másolva!
Hihetetlen részletek derültek ki a francia teniszválogatott fizioterapeutája, Patrick Bordier pénteki haláláról. Egy szemtanú, a német úszó Sarah Köhler szerint az olimpiai falu orvosi stábját teljesen felkészületlenül érte az eset, mire a defibrillátor előkerült, Bordier már halott volt. 
Vágólapra másolva!

Elkerülhető lett volna Patrick Bordier halála, állítja Sarah Köhler, a németek úszónője, aki szemtanúja volt a francia teniszválogatott fizioterapeutája rosszullétének és halálának.

A gyászhírt Denis Masseglia, a Francia Olimpiai Bizottság elnöke jelentette be, aki konkrét részletek nélkül csak annyit mondott, Bordier szörnyű körülmények között halt meg.

Patrick Bordier Forrás: Web.de

A francia szakember az olimpiai falu bejáratához közel esett össze, Köhler és barátja, Björn Kirstein akkor rohantak oda, amikor egy férfi már megpróbált segíteni rajta. A 800 méteres gyorsúszásban a 8. helyen végzett sportoló a Bildnek elmondta, a férfinak fogalma sem volt, mihez kezdjen, újraélesztés helyett Bordier lábait próbálta felpolcolni.

„A barátom 13 éve a hadseregben szolgál, járt Afganisztánban, ezért mentős képzésben is részesült. Azonnal szólt, hogy nem jó, amit csinál. Megpróbálta újraéleszteni, de nem járt sikerrel" – nyilatkozta.

Sarah Köhler szerint elkerülhető lett volna Bordier halála Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Közben hiába rohantak el a falu orvosi központjába, csak félóra múlva bukkant elő doktor, aki egy sztetoszkópon kívül semmit sem hozott magával. Újabb őrült rohangálás kezdődött, de mire előkerült egy defibrillátor, a francia szakember már menthetetlen volt.

„Tudom, hogy itt Brazíliában más szabványok érvényesülnek, de egy olyan helyen, mint az olimpia, alapfelszereltségnek kellene lennie a defibrillátornak" – tette hozzá Köhler.