A világ legjobb edzője szerint csúcsra érhetnek pólósaink

Ratko Rudic
2012-ben még Horvátországgal lett olimpiai bajnok
Vágólapra másolva!
A brazil pólóválogatott szövetségi kapitánya, Ratko Rudic szerint sokat változott a magyar csapat játéka, sokkal európaibb lett, és azt gondolja, hogy Magyarország ismét a pólóvilág csúcsára érhet.
Vágólapra másolva!

A braziloké volt eddig a pólótorna meglepetéscsapata, igaz, Ratko Rudic tudja, mi fán terem a győzelem, a négyszeres olimpiai bajnok kapitány ugyanis három győzelmet is elért a házigazdával: Ausztrália (8-7), Japán (16-8) és a verhetetlennek hitt Szerbia ellen is győzött (6-5) a csapat. Igaz, utána kikapott a görögöktől 9-4-re, majd a magyarok 10-6-ra győztek Brazília ellen.

„Úgy érzem, még sokat fejlődhet a csapatunk. Most jön el az az időszak, amikor elemezzük, hogy eddig hogyan játszottunk, és mit kellene tennünk azért, hogy a legtovább eljuthassunk az olimpián. A tervünk az, hogy veszélyesen játszunk a negyeddöntőben, a célunk egyértelműen a továbbjutás” – nyilatkozta az Origónak Ratko Rudic, aki Jugoszláviával 1984-ben és 1988-ban, Olaszországgal 1996-ban, Horvátországgal pedig 2012-ben lett olimpiai bajnok szövetségi kapitányként.

2012-ben még Horvátországgal lett olimpiai bajnok Forrás: AFP/KHALED DESOUKI/Khaled Desouki

Rudic számára igencsak pikáns lesz a negyeddöntő, hiszen honfitársai, azaz Horvátország ellen igyekszik majd győzelemre vezetni Brazíliát.

A 68 éves szakember szerint csapata a magyarok ellen azért tudta nehezen gólra váltani az emberelőnyös helyzeteket, mert nagyon fiatal játékosok alkotják a válogatottat.

– mondta a kapitány.

Megkérdeztük, hogyan tudott egy olyan erős válogatottat összehozni az olimpiára, amely még a világbajnok szerbeket is képes volt legyőzni.

Mi volt a titok?

„Próbáltunk minél több meccset játszani, igyekeztem a pólósokat pszichikailag is felkészíteni az olimpiára, és elküldtem a játékosokat Európába pólózni. Ez nem egy rövid folyamat, de mi már sok munkán túl vagyunk.”

Rudic szerint sokáig juthat a Benedek-csapat Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kérdésünkre válaszolva kiemelte, hogy jó kapcsolatban van a háromszoros olimpiai bajnok Kemény Dénes volt magyar pólókapitánnyal, legutóbb idén nyáron, a miskolci tornán beszélgettek.

Úgy véli, Benedek Tibor csapata nagy-nagy esélyese az olimpiának. „Magyarország sokkal európaibb, semmint klasszikus magyar pólót játszik, a csapattagok sokkal fegyelmezettebbek, mint korábban. A magyar csapatnak jó esélye van arra, hogy ismét felkerüljön a csúcsra.”