Megszeppentek pólósaink, de jöhet a verekedős negyeddöntő

Nagy Viktor, férfi vízilabda
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 10: Viktor Nagy #1 of Hungary reacts after blocking a goal against Hungary during Men's Preliminary Round - Group A, Match 14 Greece vs Hungary at the Maria Lenk Aquatics Centre on August 10, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Tom Pennington/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Brazíliát legyőzve csoportelső lett a férfi pólóválogatott a riói olimpián. A negyeddöntőben Montenegró vár majd a csapatra, amelynek „van miért visszavágni”, de azért nem bosszúra készülnek a fiúk.
Vágólapra másolva!

A hangulattalan, vegyszeres vizű Maria Lenk uszoda után az olimpián először az Aquatics Stadiumban játszott a magyar pólóválogatott, méghozzá tízezer néző előtt Brazíliával. „Nagyszerű volt, a lényeg, hogy legyenek sokan, nem baj, ha nem nekünk szurkoltak” – mondta a szenzációsan védő Nagy Viktor, aki a második negyed feléig nem kapott gólt.

Nagy Viktor zseniálisan védett Forrás: MTI/Illyés Tibor

A meccs egy 5-0-s rohammal indult, a vége 10-6 lett, ezzel csoportelső lett a válogatott. A következő ellenfél Montenegró lesz, őket „senkinek sem kell bemutatni, legutóbb az Eb-n is legyőztek bennünket, de nem bosszút akarunk, csak egy jó meccset, ahol most mi nyerünk” – fogalmazott Nagy, aki még egy verekedős meccsre is felkészült, mondván

legutóbb háromszor ütöttek meg, szerintem egész pályafutásom alatt nem ütöttek meg ennyiszer, de ez benne van”.

„Van miért visszavágnunk” – mondta Erdélyi Balázs a délszláv csapatról, amely a legutóbbi olimpián a negyeddöntőben legyőzte a mieinket.

Minden téren fölényben

Egyelőre azonban maradjunk a brazilok elleni meccsnél, amely „nagyon látványos volt, főleg az első félidő, ahol szép gólokat tudtunk lőni. Nagy Viktor a kapuban fantasztikus volt, a védekezés pedig adott egy olyan alapot, amelyből támadni is tudtunk” – mondta Erdélyi.

„Éreztem a vízben, hogy élvezzük a játékot, miközben feszesek voltunk, így sikerült minden téren a brazilok fölé nőni – értékelt Varga Dániel. – Már az elején látszódott, hogy ebből egy sokgólos győzelem születhet, de nem is engedhettünk meg magunknak mást.”

Varga Dániel érezte, hogy meglehet Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kérdésre, hogy ez már igazi olimpiai forma-e, Erdélyi azt mondta, „eddig is nagyon jól játszottunk minden egyes meccsen, talán csak az ausztrálok elleni sikerült kicsit gyengébben. Az, hogy háromszor is döntetlen lett, csak az utolsó pillanatokon múlt. Tehát mindenképpen jól állunk”.

Kicsit megszeppentek

Benedek Tibor szövetségi kapitány sem szereti összehasonlítani a meccseket, mert „mindegyik egy más történet”, mindenesetre az eddigi játékkal elégedett.

„A telt házas uszodától kicsit megszeppentünk, mégis jó, hogy az utolsó csoportmeccsen játszottunk itt, és nem a negyeddöntőben szembesültünk vele először” – fogalmazott a kapitány, aki elárulta, hogy eddig edzeni sem tudtak ebben a létesítményben.

10 ezer néző előtt kicsit megszeppentünk Forrás: MTI/Illyés Tibor

A tízezer tomboló brazilról Erdélyi azt mondta, ez természetes egy olimpián, ha a hazaiak játszanak, viszont nagyon jólesett neki, hogy lehetett hallani a magyarokat is. Örült annak is, hogy elhagyták a vegyszeres vizű Maria Lenket: „ma este fogok látni másfél méternél tovább is, ez mindenképpen örömre ad okot.”

Szerbia megnyugodhat

Volt még egy furcsasága az utolsó csoportkörnek: a másik csoportban taktikáztak a csapatok, a céljuk a szerbek elkerülése volt.

„A mai eredményekből kiderült, hogy mindenki fél Szerbiától – mondta Benedek. – Szerbia megnyugodhat, mert bármennyire is rosszul teljesített a csoportban, azért aki csak tudta, igyekezett elkerülni.”

„Montenegró agresszív ellenfél. Ha megzavarnak bennünket a fizikális fölénnyel, akkor nagy bajban leszünk, de ha függetleníteni tudjuk magunkat attól, hogy erősebbek, akkor abszolút fel tudjuk venni velük a versenyt, és emellett

jobban is tudunk vízilabdázni, tehát meg tudjuk nyerni a mérkőzést”

– zárta az értékelést a kapitány.