Társoldalunk:

Bombameglepetés a botrányos rúdugró döntőben

2016.08.16. 07:44

Férfi rúdugrásban óriási meglepetésre, szenzációs versenyzéssel a hazai Thiago Braz de Silva diadalmaskodott a címvédő francia Renaud Lavillenie előtt a riói olimpia hétfői versenynapján.

A rúdugró finálé minden világversenyen hosszú ideig tart, ezúttal viszont a szokásosnál is hosszabbra elnyúlt, mivel a rossz idő miatt az elején nem lehetett a megszokott ütemben haladni, és menet közben is voltak szünetek.

A francia fedett pályás világcsúcstartó (6,16 méter) így közel két órát várt első ugrásáig, ugyanis ő az alacsonyabb magasságokon sosem próbálkozik, ezúttal is csak 5,75 méteren szállt be, amikorra a mezőny jelentős része elbúcsúzott.

Thiago Braz da Silva lett az olimpiai bajnokForrás: AFP/Franck Fife

Lavillenie nem hibázott elsőre, sőt, utána 5,85, 5,93 és 5,98 méteren sem, ennek ellenére még a közel hatméteres ugrása után sem volt aranyérmes, ugyanis Da Silva még versenyben volt, miután 5,85-on elsőre, 5,93-on pedig másodikra jutott át, az 5,98-at pedig – látva a francia sikeres kísérletét – kihagyta.

A lécet 6,03 méterre emelték, Lavillenie pedig ezen már hibázott, méghozzá kétszer is, míg az elsőre tulajdonképpen csak az ugrás gondolatáig eljutó brazil másodszorra gyönyörűen libbent át a léc felett.

A hazai nézők tomboltak, Lavillenie pedig 6,08-ra vitte át utolsó kísérletét, de rontott, így a 22 éves, a tavalyi vb-n már a selejtezőben kiesett Da Silva diadalmaskodott.

A versenyt beárnyékolta a hazai nézők hihetetlen sportszerűtlensége, az atlétika íratlan szabálya szerint a versenyzőket illik ütemes tapssal biztatni, Lavillenie-t azonban kifütyülték és zavarták kísérlete közben.

A kétszeres fedett pályás világ-, kétszeres szabadtéri és háromszoros fedett pályás Európa-bajnok a fejét csóválta, és a videó tanúsága szerint hüvelykujját lefelé tartva be is intett a közönségnek.

Eredmény, férfi rúdugrás:
1. Thiago Braz da Silva (Brazília) 6,03 méter
2. Renaud Lavillenie (Franciaország) 5,98
3. Sam Kendricks (Egyesült Államok) 5,85.