A Szabó, Kozák párosé az első kajakos arany Rióban

Kozák Danuta; Szabó Gabriella
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 16. Szabó Gabriella (elöl) és Kozák Danuta megnyeri a női kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjét a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 16-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakpáros olimpiai bajnok lett 500 méteren, ezzel megszerezte a magyar kajak-kenu válogatott első aranyérmét Rióban.
Vágólapra másolva!

A magyar hajó nem jött el rosszul a startnál, de a Weber, Dietze német kettős jobban kapta el a rajtot, és 200 méterig vezetett. Féltávnál azonban már – néhány centivel ugyan, de – Kozákéknél volt az előny.

A címvédő német hajóval végig fej-fej mellett haladt a magyar páros, a célba végül a Szabó, Kozák duó ért be elsőként, mindössze 0,051 másodperccel megelőzve a Weber, Dietze egységet.

A célba érés utáni öröm Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyarok győzelme azért is hatalmas siker, mert Kozák Danuta előző nap még betegséggel küzdött, ment a hasa.

A páros a magyar kajak-kenu sport 23., illetve a riói küldöttség hatodik aranyérmét szerezte. A magyar sportolók eddig hat első, három második és négy harmadik helyet nyertek a riói olimpián.

„Kemény volt a tegnapelőtti éjszaka, most éjszaka legalább kialudtam magam,

– kezdte az M4-nek Kozák. „A célba érve azt hittem, másodikak vagyunk. Gabi kiáltott valamit, de azt hittem, azért kiabál, mert nem nyertük meg. Gabi lelke, az ő csapásai vittek be bennünket a végén.”

Most akkor ki nyert? Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Nem tudom, a végén honnan volt még erőnk, de folyamatosan erre készültünk fejben egész évben. Amikor beértünk, én láttam, hogy nyertünk.

Elképesztő bizalom van közöttünk, ennek is köszönhetjük a győzelmet”

– mondta Szabó Gabriella.

A nap első számában, férfi kenu egyes 1000 méteren a B döntőben a negyedik helyen hozta be a hajót Vasbányai Henrik, de utólag kizárták, így a 16. helyen végzett.

Dusev-Janics Natasa viszont megnyerte a B döntőt 200 női egyesben, ezzel a kilencedik helyen végzett.

A férfi K1 1000 méter B döntőjében Kopasz Bálint remek versenyzéssel második lett a szám 2004-es oiimpiai bajnoka, a kanadai Adam van Koeverden mögött, így összessítésben a 10. helyen végzett.