Társoldalunk:

Megvan a riói olimpia eddigi legnagyobb csalása

2016.08.16. 10:50

Nemcsak Lőrincz Viktor bronzmeccse után lehetett csalást reklamálni az olimpián. A riói közönség füttykoncertje közepette ünnepelte olimpiai bajnoki címét Jevgenyij Tiscsenko a férfi ökölvívók 91 kilogrammos súlycsoportjában. A világ- és Európa-bajnok orosz egyhangú pontozással nyert a kazah Vaszilij Levit ellen, de aki látta, azt mondta, ilyen csalást ritkán lehet látni.

A mérkőzést a nézőtérről végignézte Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is, és láthatta, ahogy az első menetet a kazah sportoló uralta. Az ír és a kolumbiai pontozó szerint ez így is volt, az algériai az oroszt látta jobbnak. A második menetben Levit hasonló elánnal és taktikával bokszolt, meglepetésre a három bíró szerint mégis Tiscsenko volt a jobb.

Levit továbbra is megszállottként ment előre, egy nagy balhoroggal el is találta Tiscsenkót, fölénye egyértelműnek tűnt. Ezek után meglepetésre csak egy bíró adta a menetet a kazahnak, ez pedig azt jelentette, hogy végül az orosz karját emelték a magasba.

Aki a ringbe lép, megérdemli a tiszteletet

A közönség durva füttykoncertbe kezdett, a vesztes ugyanakkor hihetetlenül sportszerűen reagált, és a mutatóujját a szája elé téve próbálta csendre inteni a háborgókat.

Tiscsenko győzöttForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Julian Finney

„Hallottam a közönség reakcióját, de tudni kell, hogy a bokszolók között van szolidaritás. Azt hiszem, hogy minden harcos, aki a ringbe lép, megérdemli a tiszteletet. Aranyéremért jöttem, de nem sikerült az utolsó lépés, ezt azt jelenti, nem teljesítettem százszázalékosan a tervemet. De ilyen az élet. Én úgy éreztem nyertem, az edzőim is elégedettek velem. A bírók teljesítményét csak akkor tudom értékelni, ha visszanézem a mérkőzés felvételét. Az ezüst azt jelenti, ezüst, ennek kell örülni” – nyilatkozta Levit.

Tiscsenko nem érti

Tiscsenko is egész jól kezelte, hogy magyarázkodnia kellett az aranyérme miatt.

Levit gratulál TiscsenkónakForrás: Sputnik/Grigoriy Sisoev

„Nagyon nehéz mérkőzés volt, minden tőlem telhetőt elkövettem, hogy nyerjek. Büszke vagyok, hogy aranyérmet nyertem Oroszországnak. Tisztelem az ellenfelem és a közönséget, csak nem tudom, miért fújoltak ilyen felháborító módon” – mondta.

Lőrincz és a bíráskodás
A hétfői napon birkózásban élhettünk át hasonlót, akkor Lőrincz Viktor erősen vitatható bírói döntéssel veszítette el a bronzmérkőzését, és végül csak ötödik lett a kötöttfogásúak 85 kilogrammos súlycsoportjában.

Maffia és szégyen

A Twitter ugyanakkor felrobbant a véleményektől. Az egyik legnevesebb amerikai promóter, a korábban Erdei Zsolttal is együtt dolgozó Lou DiBella azt írta, a nemzetközi bokszszövetség egy maffia, és szégyen, ami történt.

Az ESPN szakírója, Don Rafael úgy fogalmazott, a legtöbb mérkőzésen kiváló volt a bíráskodás, „de a nehézsúlyú döntő pontozása rossz volt. Nagyon rossz.”

A BBC újságírója, Ben Dirs sem volt visszafogott: „A nehézsúlyú döntő bíráskodása – kérem, bocsássanak meg, de nem lehet máshogy megfogalmazni – egy kib*szott nagy szégyen volt.”

Igaza lett a Guardiannek?

A történtek fényében különösen felértékelődhet a Guardian két héttel korábbi írása, a brit lapnak akkor a nevük elhallgatását kérő magas rangú sportvezetők úgy nyilatkoztak: az amatőr ökölvívásban olyan méretű a korrupció, hogy a pontozók és a ringbírók már a mérkőzések előtt eldöntik, kinek kell nyernie.

„Néhány menet annyira kirívó csalás, hogy már teljesen nyilvánvaló. Ezt már nem veszi be a gyomrom” – nyilatkozta egyikük. A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) szóvivője cáfolta az állításokat, elmondása szerint a szervezet fő feladata, hogy biztosítsa a tisztességes és átlátható versenyt.