Társoldalunk:

A legjobb magyar bíró szándékos csalást látott Lőrincz meccsén

2016.08.16. 22:40

A két éve a világ legjobb birkózóbírójának megválasztott Péteri László szerint nem véletlen hibák sújtották Lőrincz Viktort a kötöttfogásúak 85 kilogrammos súlycsoportjának hétfői bronzmérkőzésén. A világszövetség bíróbizottságának elnökét sejti a háttérben.

„Egyértelmű, hogy nem lehet véletlen bírói hibáknak tekinteni a történteket. Ennyit nem lehet tévedni” – mondta a Kossuth rádióban a világ legjobbjának 2014-ben megválasztott Péteri László Lőrincz Viktor hétfői bronzmérkőzéséről. Amit a bírók csináltak, az szándékos elvezetése volt a mérkőzésnek” – jelentette ki.

Lőrincz Viktor 3-2-re vezetett a német Denis Kudla ellen, amikor fél perccel a meccs vége előtt a bíró megintette a magyart, 3-3-ra alakítva az állást, és mivel így az ellenfél szerezte az utolsó pontot, ő nyerte a helyosztót, Lőrincz pedig ötödik lett. Kudla úgy nyert, hogy egyetlen akciót sem csinált, míg Lőrincznek volt egy kétpontos megmozdulása.

Kudlát (jobbra) is meglepte, hogy győzni tudottForrás: AFP/Jack Guez


„A szabály azt írja elő, hogy mindkét versenyzőnek esélyt kell adni, hogy a meccsen belül parterhelyzetben pontokat szerezzen. Amikor már megvan a kellő pont, a bírónak nem szabad belenyúlnia a meccsbe. Nem értettem, miért Viktort noszogatta folyton, hogy szabályosan birkózzon, hiszen ment előre” – vélekedett Péteri.

„Összeraktam a képet. A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) bíróbizottságának elnöke német, a honfitársainak hétfőn még nem volt érmük a sportágban, a bíró pedig határozottan hozzásegítette őket, hogy legyen” – közölte Péteri László. Hozzátette: nem érti, hogy a szlovén szőnyegelnök miért asszisztált ehhez.

Péteri László a 2008-as pekingi nyári olimpiára készülő keret tagjakéntForrás: MTI/Koszticsák Szilárd


A magyar bíró szerint szinte biztosan nem lesz következményük a történteknek, a szőnyegen megszületett végeredményt ugyanis nem fogják megváltoztatni. (A magyar szövetség ennek ellenére arra készül, hogy tiltakozik a történtek miatt.) „A nemzetközi szövetség vezetősége esetleg megvizsgálja a mérkőzést, ez alapján pedig szankcionálhatja a bírók tevékenységét, de ezáltal nem kerül érem Viktor nyakába.”

Miért nincs ott az olimpián?

Péteri Lászlót a két évvel ezelőtti kitüntetése ellenére nem jelölték bírónak az olimpiára. Az interjúban azt mondta, azért nem, mert az UWW egy vezetőjének nem tetszett, hogy a tavalyi teheráni világkupaversenyen vezetőbíróként leléptetett egy orosz birkózót az Oroszország–Azerbajdzsán döntőn. Azt állítja, az összes kollégája egyetértett a döntésével, azóta mégis mellőzi őt a szövetség, sőt a 2013-as év legjobbjának választott horvát bírót is, aki szintén közreműködött az említett mérkőzésen.

Péteri úgy vélte, ha ott lenne az olimpián, talán elkerülhető lett volna, ami Lőrincz Viktorral történt. A magyar birkózósportnak nincs olyan sportdiplomáciája, amilyen korábban volt. Azok az országok, akik ezen a területen úgy állnak, mint mi, ki vannak téve ilyen helyzeteknek. Amint ismét bekerülünk a nemzetközi szövetség elnökségébe, újra olyan erőteljesek leszünk, mint voltunk” – tette hozzá.