Társoldalunk:

Három kábítószercsempész meghalt a riói véres leszámolásban

2016.08.17. 11:21

Megöltek három feltételezett kábítószercsempészt egy rendőrségi akcióban Rio de Janeiro egyik legveszélyesebb nyomornegyedében, ahol egy rendőrt lelőttek a múlt héten. A műveletet felfegyverzett rendőrök hajtották végre helyi idő szerint kedden a Vila do Joao nevű városrészben, az olimpiai játékoknak is helyet adó Rio de Janeiróban.

Az akció célja az volt, hogy elfogják a múlt héten lelőtt, elitalakulathoz tartozó rendőr, Hélio Andrade gyilkosait. A 25 éves Andrade járőrautójára az után nyitottak tüzet, hogy eltévedt, és véletlenül behajtott a nyomornegyedbe; az áldozat a fején szenvedett súlyos sebesülést, amelybe pénteken belehalt. 

A Vila do Joao városrészben Helio Andrade meggyilkolása óta katonák vigyáznak a rendreForrás: AFP/Tasso Marcelo

"A ma végrehajtott akció során, néhány méterre attól a helytől, ahol Hélio rendőrtisztet meglőtték, a rendőrség elitegységei összecsaptak nyolc fegyveres bűnözővel" – tájékoztatott keddi sajtóközleményében a rendőrség. "Négyet közülük golyótalálat ért, hárman belehaltak" – tették hozzá. 

A negyedik sebesült férfit két másikkal együtt őrizetbe vettek. Ellenük lopott autó és fegyverek birtoklásáért, valamint kábítószer-kereskedelem miatt indul eljárás. 

A Vila do Joao nyomornegyedForrás: AFP/Tasso Marcelo

A világváros hat és fél millió lakosa rendkívül eltérő szociális helyzetben van, és a metropoliszban felfegyverkezett kábítószercsempész-bandák sok fejfájást okoznak a hatóságoknak. A gyakran erőszakos támadások és rablások mindennaposak. 

A brazil hatóságok 85 ezer rendőrt és katonát mozgósítottak a városban zajló nyári olimpiai játékok biztonságának szavatolására; ez az állomány kétszerese a 2012-es londoni olimpiát biztosítók létszámának.