Társoldalunk:

Leforrázta magát, elrabolták, olimpiai bajnok lett

2016.08.17. 16:10

Háromévesen leforrázta magát, ötévesen elrabolták, tízévesen pedig elvesztette egyik veséjét - a brazil kenus, Isaquias Queiroz dos Santos rendkívül nehéz gyerekkor után lett kedden ezüstérmes a riói olimpián.

A 22 éves sportoló már háromszoros világbajnok, s kedden Brazília történetének első olimpiai érmet nyerte meg kajak-kenuban azzal, hogy második lett férfi C-1 1000 méteren. Később még két számban lesz érdekelt a játékokon, C-1 200 méteren és C-2 1000 méteren.

"Nagyon örülök, hogy érmet nyertem azok után, hogy milyen akadályokkal kellett megküzdenem" - idézte fel a sportoló a múlt eseményeit.

Isaquias Queiroz Dos SantosForrás: AFP/Damien Meyer

Isaquias Queiroz dos Santos egy kisvárosban nőtt fel Brazília északkeleti részén, őt és kilenc testvérét édesanyjuk egyedül nevelte, mert édesapja meghalt, amikor a leendő kenus ötéves volt.

Hároméves korában sürgősségi ellátásban kellett részesíteni, mert rádőlt egy fazék forró víz, később pedig elrabolták, de végül sértetlenül visszakerült a családjához. Tízévesen egy fáról esett le szerencsétlenül, s az orvosok úgy döntöttek, hogy a baleset következtében ki kell venni az egyik veséjét.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Először tizenegy éves korában ült kenuba, s ez mérföldkőnek számított, mert onnan megváltozott az élete. Nemsokára jöttek választott sportágában a korosztályos, majd a felnőtt sikerek.