Társoldalunk:

Budapest a megapoliszokkal is felveszi az olimpiai versenyt

2016.08.17. 14:33

Budapestnek minden esélye megvan a 2024-es nyári olimpia rendezésének elnyerésére - idézte a nemzetközi sajtó Fürjes Balázst, Budapest 2024 pályázat elnökét a riói olimpia keddi napján megtartott nemzetközi sajtótájékoztató másnapján.

Az amerikai The Washington Post és a brit Daily Mail is azt emelte ki a tudósításában, hogy Budapest egyenlő esélyekkel indul Los Angelesszel, Rómával és Párizzsal szemben a rendezésért folyó versenyben. A Washington Post Fürjes Balázst, a Budapest 2024 pályázat elnökét idézte: "Budapest egyáltalán nem esélytelen ebben a versenyben, s éppen ugyannyi esélye van a győzelemre, mint a másik három pályázó városnak."

Az amerikai lap beszámolt arról is, hogy megkérdezték Fürjest a magyar kormány illegális bevándorlókkal kapcsolatot politikájának és az olimpiarendezésnek a viszonyáról. "A migránsáradat manapság az egyik legnagyobb világméretű kihívás, amelyben világméretű megoldásra van szükség. Amit a sport tehet ebben az ügyben az az, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket" - idézte az újság Fürjes Balázst.

13 perc lesz az utazási idő

A Daily Mail kiemelte, hogy a Budapest 2024 pályázat elnöke szerint a magyar főváros büszke arra, hogy versenyben van az olimpia megrendezéséért.

Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiapályázat kormányzati felelőseForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Amennyire mi tartunk az ellenfeleinktől, éppen ugyanannyira kell nekik tartaniuk tőlünk, figyelembe véve az olimpiai eszmét és a barátságosságot" - idézte a brit napilap Fürjes Balázst.

A Daily Mail azt is megjegyezte a beszámolójában, hogy a budapesti pályázat azt ígéri, a versenyhelyszínek közötti utazási idő egyetlen esetben sem lesz több 13 percnél, mert azok egy 10 kilométeres körzeten belül helyezkednek majd el. A lap kitér rá, hogy csupán öt új létesítmény megépítésére van szükség Budapesten a játékok megrendezéséhez.

A tájékoztatón a Budapest 2024 sportigazgatója, Mizsér Attila azt mondta: "jó pár sportágat a Duna kötne össze. Az egész város egy fantasztikus olimpiai park lenne."

Mizsér Attila, a Budapest 2024 sportigazgatója, Kovács Ágnes, a Budapest 2024 sportolói bizottságának vezetője és Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiapályázat kormányzati felelőseForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A sajtótájékoztatóról számos hírügynökség, mások mellett az amerikai AP, a francia AFP és a német dpa is beszámolt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben, Limában dönt a 2024-es házigazdáról.

Az Agenda 2020-nak csak Budapest felel meg

A keddi sajtótájékoztatón Fürjes Balázs kompakt, emberközpontú és kezelhető méretű olimpiát ígért. Hangsúlyozta, hogy Budapest kiválasztása esetén biztonságos környezet várná a Magyarországra érkezőket, a rendezés pedig megbízható lenne. Budapest pályázatával pedig szeretnének bátorítani új városokat és új régiókat.

Utalt rá, hogy London, Rio de Janeiro és Tokió mind megapolisz, márpedig a NOB Agenda 2020 programja éppen azért született, hogy közepes méretű városoknak is legyen esélyük a rendezésre. A pályázat sikere esetén nemcsak Budapesten, de az egész régióban először lenne olimpia.

A gazdasági háttérről Bienerth Gusztáv, a pályázat alelnöke, az Olimpiai Védnöki Testület tagja beszélt kiemelve, hogy "Magyarország gazdasága jó formában van", a költségvetés számára pedig nem jelentene megterhelést a költségek kigazdálkodása a felkészülés hét évében.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Vajda László, aki korábban olimpiák szervezőbizottságában, majd pályázatok előkészítésében tevékenykedett, azt emelte ki, hogy az Agenda 2020 programban megfogalmazottak azzal valósulnának meg, ha Budapestet választaná rendezőnek a NOB.

Fürjes: Budapest nem esélytelen

A sajtótájékoztatóra meghívták Szász Emesét, a riói játékok első magyar aranyérmesét, aki az olimpia jelentette szenvedélyről beszélt, Kovács Ágnes, a Budapest 2024 sportolói bizottságának elnöke, olimpiai bajnok úszó pedig a rendező kiválasztására utalva hangsúlyozta, egy versenyben - amint azt sportolók igazán tudják - csak a teljesítmény számít.

Budapest nem esélytelen. Büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ebben a versenyben és elsők akarunk lenni a célnál" - szögezte le Fürjes Balázs. Egyúttal megemlítette, hogy jövőre Budapesten, illetve Magyarországon lesz úszó-világbajnokság, cselgáncs-vb, Forma-1-es futam, Air Race, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál és 500 ezres létszámot kell kezelni az évente sorra kerülő Sziget Fesztiválon.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy a NOB jövőre szerinte alacsony kockázatú helyszínt választ, és Budapest ilyen. "Magyarország az egyetlen nemzet a tíz legeredményesebb közül, amely még nem rendezett olimpiát" - emlékeztette rá az újságírókat.