Lochte-t Brazíliában tartották volna a hatóságok

Horizontal, ryan lochte
US swimmer Ryan Lochte holds a press conference on August 3, 2016 in Rio de Janeiro, two days ahead of the opening ceremony of the Rio 2016 Olympic Games. / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
A brazil hatóságok arra utasították az olimpiai bajnok Ryan Lochtet és a szintén olimpiai aranyérmes Jimmy Feigent, hogy ők és két társuk ügyének tisztázásáig ne hagyják el az országot. Korábban az úszók azt állították, hogy fegyveresek rabolták ki őket, de a brazil bíróság szerint sántít a történetük. Lochte mindenesetre már azelőtt visszatért az Egyesült Államokba, hogy kézhez kapta volna a bírósági papírokat.
Vágólapra másolva!

Három nappal azután, hogy Ryan Lochte és Jimmy Feigen bejelentette a rendőrségre, hogy kirabolták őket és két másik társukat, a brazil hatóságok arra utasították őket, hogy ne hagyják el az országot. A szerdai bírósági határozat szerint a sportolók ügyének tisztázásához több időre van szükség, elképzelhető ugyanis, hogy hamis bejelentést tettek a rendőrségen.

Az ügyet vezető Keyla Blank bíró szerint ezt az támasztja alá, hogy a sportolók azt állították a rendőrségi vallomásukban, hogy hajnali 4 óra körül hagyták el a Francia Házat és onnan egyből az olimpiai faluba mentek, de a biztonsági kamerák szerint

csak 7 óra előtt pár perccel érkeztek meg az amúgy 30-40 perces útról.

A bíró szerint az is tisztázásra vár, hogy a felvételeken miért tűnt úgy, mintha semmi sem történt volna, a sportolók még ugratták is egymást, amikor megérkeztek a faluba.

Ryan Lochte Forrás: AFP/Martin Bureau

A bíróság ezért úgy döntött, hogy az ügy tisztázásáig bevonják az érintett két sportoló és a két stábtag útlevelét, mert felmerül a rendőrség félrevezetésének a gyanúja. A brazil törvények szerint ezért hat hónapos börtön vagy pénzbüntetés járhat.

A rendőrök el is mentek az olimpiai faluba, de ott már nem találták egyik érintettet sem,

miután az úszó számok végével már kiöltözött az egész amerikai úszóválogatott.

Az Egyesült Államok olimpiai bizottsága jelezte, hogy a sportolók hollétéről biztonsági okok miatt nem adhatnak bővebb felvilágosítást.

Az ügy már a kirobbanásakor is igen zavaros volt, a sportolók ugyanis először tagadták, hogy bármilyen incidens érte volna őket, majd az amerikai szövetség közölte, hogy valóban fegyvertámadás érte a sportolóikat. Lochte három társával - Gunnar Bentz-cel, Jack Congerrel és Jimmy Feigennel - utazott a taxiban, amelyet fegyveres rendőröknek álcázott rablók állítottak meg.

A rendőrség azonban nem talált semmilyen bizonyítékot.