Az ember, akinek a Kozák, Szabó párost köszönhetjük

Kozák Danuta, Agócs Mihály, Szabó Gabriella, kajak-kenu
Kozák Danuta, Agócs Mihály, Szabó Gabriella, kajak-kenu
Vágólapra másolva!
Agócs Mihály a 26. szezonját kezdi meg kajakedzőként, többek között ő edzette a Rióban aranyérmet szerzett Kozák Danutát és Szabó Gabriellát is.
Vágólapra másolva!

Kozák kilenc, Szabó tíz éves volt, amikor Agócs Mihály csoportjában kezdtek el kajakozni. Abba a csoportba tartozott még Paksy Tímea és Benedek Dalma is, aki most szerb színekben indul, és akinek a nevéhez az olimpia egyik legnagyobb drámája fűződik.

„Ilyen gyerekcsoport nem volt a világon, ahol negyven gyerekből négy vb-címig viszi" – kezdte a Borsnak Agócs Mihály, a KSI edzője. Közülük ketten pedig olimpiát is tudtak nyerni, először Londonban a négyes tagjaként, Kozák pedig egyesben is, majd Rióban világverő párosuk is a csúcsra ért.

„Ez a győzelem kettejük hőstette, mert Danuta betegsége nem csak őt viselte meg, de Gabit is. Irtó nehéz helyzet, hogy készülsz valamire, de a társad beteg. A győzelmük egyértelműen annak köszönhető, hogy húsz éve ismerik egymást, érzik egymás rezdüléseit, ha kell, meghalnak egymásért" – mondta korábbi edzőjük.

A kép a 2012-es londoni olimpia után készült. Forrás: Facebook/

Szabó Rióból is tartja a kapcsolatot nevelőedzőjével, erőt adnak neki a megnyugtató szavak itthonról. Az alapok nem csak a technikában, de mentálisan is le vannak téve.

„Két nagyon különböző gyerek volt Danuta és Gabi – emlékszik vissza a kezdetekre. – Dana céltudatos, szorgalmas volt, Gabi bohókásabb, szeretett beszélgetni, játszadozni a társakkal. Nehéz megmondani, hogy egy gyerekből olimpiai bajnok lesz-e, de azt meg lehet mondani, ha nem. Nos, bennük látszódott a lehetőség, örülök, hogy aztán meg is valósult ez az álom. És őszintén szólva, nekem az is jó érzés, hogy ugyan egyszer-egyszer szólni kellett a tanulás miatt, végül itt is kinőtték magukat, mindketten főiskolát végeztek, Gabi kettőt is."

Kozák egyes 500 méteren csütörtökön délután döntőzik, ha nyer, akkor minden idők legeredményesebb magyar kajakozója lesz négy olimpiai aranyérmével.