Három meccs jutott női birkózóinknak, de egyet sem nyertek

női birkózás, 75 kg, szabad fogás, Németh Zsanett, Annabel Laure Ali
Hungary's Zsanett Nemeth (red) wrestles with Cameroon's Annabel Laure Ali in their women's 75kg freestyle repechage round 2 match on August 18, 2016, during the wrestling event of the Rio 2016 Olympic Games at the Carioca Arena 2 in Rio de Janeiro. / AFP PHOTO / Jack GUEZ
Vágólapra másolva!
A mai sem a mi napunk volt a birkózócsarnokban. Sastin Mariannának egy, míg Németh Zsanettnek két meccs jutott, de a három csatából egyet sem nyertek meg. Egyikük hiába volt elég erős, míg másikuknál éppen az erő hiányzott.
Vágólapra másolva!

A férfi birkózó delegációnk okozta csalódottság (csak Bácsi Péter és Lőrincz Viktor tudott odaérni az 5. helyre) után a nők mai küzdelmeitől sem várhattunk nagy csodákat. Két súlycsoportban képviseltettük magunkat – Sastin Marianna a 63, míg Németh Zsanett a 75 kg-os súlycsoportban lépett szőnyegre.

Sastiné volt az első meccs, de a 2013-ban még 59 kg-ban világbajnoki címet szerző versenyzőnek nem hozott szerencsét, hogy visszatért abba a súlycsoportba, amiben 2011-ben nyert vb-ezüstöt. Az orosz Inna Trazsukova sima 3-0-s győzelmet aratott – maradt a vigaszág reménye.

Trazsukova lábra támad, és ezzel le is győzsi Sastin Mariannát (zöldben) Forrás: AFP/Jack Guez

"Az döntött, hogy az orosz birkózó hosszú évek óta 63 kilogrammban versenyez, Marianna meg nyolc hónapja készül ebben a kategóriában" – kezdte értékelését Wöller Ákos, a 63 kilósok között kiesett Sastin Marianna birkózó férje és edzője.

Az egyikük elég erős volt

"Amikor Marianna érmet nyert 63-ban, akkor két évig arra készült, mert csak az volt olimpiai súlycsoport.

de ahhoz kell a rutin, hogy ezt az erőt birkózásban is tudja használni ebben a súlyban."

"Az elmúlt időszakban többször arról beszélt, hogy érez magában még néhány jó évet, de nem tudom, mi lesz. Ő fog dönteni, ám az biztos, ha folytatja, akkor némileg át kell alakítani a felkészülését."

A délután folyamán aztán kiderült, hogy

Sastinnak nem kell a vigaszágon birkóznia,

az orosz ugyanis nem jutott el a döntőig, a nyolc között 5-4-re kikapott a kínai Xu Ruitól.

A másik nem volt elég erős

Németh Zsanett is csak egy kicsivel járt jobban, miután Az idén U23-as Európa-bajnok Németh az ötkarikás ezüst- és bronzérmes Guzel Manyurova ellen kezdte meg szereplését, s kevesebb mint

két és fél perc alatt 12-2-es vereséget szenvedett.

Németh is igaz volt, hogy abban az esetben küzdhet tovább a vigaszágon, ha a kazah döntőbe jut.

"Sokkal erősebb volt nálam" - préselte ki magából a sírással küzdő Németh Zsanett a vereség után. Mint elmondta, az volt az előzetes taktika, hogy ellenfele ne jöjjön be lábra az első három percben, és megpróbálja őt lefárasztani, de ez nem jött be sajnos, mert Manyurova mégis lábra támadott.

Németh Zsanettnek (pirosban) a vigaszági meccsen sem ment a birkózás Forrás: AFP/Jack Guez

Manyurova viszont legalább azt a szívességet megtette, hogy bejutott a döntőbe, így megadva a lehetőséget Némethnek a vigaszági küzdelemre, ahol két meccset kellett volna nyerni a bronzéremért. Németh azonban

hiába vezetett egy jó akcióval 2-0-ra

az első meccsén a kameruni Annabel Laure Ali ellen, végül 5-2-re kikapott, és helyezetlenül zárt.

A magyar birkózó küldöttség így elég gyászos mérleggel kénytelen hazautazni Rióból. Érmet nem szereztünk, Bácsi Péter (66 kg) és Lőrincz Viktor (85 kg) 5. lett, míg Kiss Balázs (98 kg) és a két lány helyezetlenül zárt.