Társoldalunk:

Felfelé is lehet sikítani a hullámvasúton

2016.08.18. 19:04

Megnyert negyedik helyről és a riói olimpiáig vezető rögös útról nyilatkozott a Tótka Sándor, Molnár Péter kettős, miután negyedikek lettek a kajakos sprintszámban. Egy barát úgy búcsúztatta Molnárt: menj, játssz és élvezd!

A Tótka Sándor, Molnár Péter páros három századdal maradt le a bronzéremről K-2 200 méteren, ennek ellenére nem voltak csalódottak. Ahogy Molnár mondta, "tőlem lehetett volna három ezred vagy három tized is. Ennél nem tudtunk többet kajakozni, kihoztuk magunkból a maximumot. A legjobb mondat erre, hogy ez egy megnyert negyedik hely."

Azt mondta, mentek, ahogy a csövön kifért, elvégre "a 200 méter nagyon rövid, nincs idő taktikázni, illetve ha van taktika, csak annyi: induljunk el, amilyen gyorsan csak tudunk, és érjünk be, amilyen hamar csak tudunk. Ez tegnap is sikerült a selejtezőkben, és ma is. A lelkiismeretünk tiszta, azt kaptuk az élettől, amit megérdemeltünk. Mindenki ugyanannyi munkát, pénzt, időt energiát fektetett abba, hogy itt legyen az olimpián, ezt a sors akarta így."

Forrás: MTI/Kovács Tamás


Molnár utóbbi szavai arra utaltak, hogy csak augusztus elején, néhány nappal az olimpia megnyitója előtt derült ki, hogy ők utaznak majd Rióba egy doppinggyanú miatt kizárt páros helyett. Az előző két hétben "sokat nem változtattunk a felkészülésen, az az egy-két hét kimaradt, Sanyinak kicsit kevesebb, nekem kicsit több. A nagy tortából kivettünk egy szeletet, és úgy tettünk, mintha az nem is lett volna, ugyanúgy készültünk tovább, mint addig. Ez elég volt, nagyon jó formában érkeztünk ide."

Menj, játssz és élvezd

A páros ajándéknak fogta fel az olimpiát, semmilyen terhet nem tett magára. "Engem egy nagyon kedves barátom úgy búcsúztatott, hogy benne van a nevében: olimpiai játékok, tehát menj, játssz és élvezd. Ez maximálisan sikerült, mindenkinek köszönöm, hogy mellettünk volt" – jelentette ki Molnár.

Az elmúlt két hét érzelmi cunamiját "nem volt könnyű megélni", ráadásul hosszabb is volt ez az időszak, mert "amikor a szétlövésen kikaptunk, padlóra kerültünk. Sokan minket vártak ide az olimpiára, ahogy mi magunk is. Aztán készültünk az ob-re is, mert mindkettőnk egyesületi vezetője erre kért bennünket, mi pedig eleget tettünk ennek a kérésnek. Utána elköszöntünk azzal, hogy nekünk ennyi volt idény, letesszük a lapátot, és sok szerencsét kívánunk az olimpikonoknak. Eltelt két hét, készültem az U23-as ob-re, három-négy naponta edzettem egyet. Nagyon minimális tartaléküzemmódba helyeztem magam, aztán jött a telefon, hogy srácok, elkezdhettek edzeni, mivel kizártuk a csapatból a győri párost."

Hirtelen nem is tudtuk hová tenni az egészet. Két hét alatt hogyan készüljünk fel az olimpiára?" - emlékezett vissza Tótka. Utána viszont kihasználták, hogy nincs rajtuk nyomás, és elkezdték élvezni az olimpiára vezető utat. Mindezek figyelembe vételével tökéletesen elégedettek a negyedik hellyel, mert "lehetett volna sokkal rosszabb".

"Hányadik?" A páros a riói célbanForrás: MTI/Kovács Tamás


Az előfutamuk után még a rajtra kicsit panaszkodtak, de a középfutamban és a döntőben már minden klappolt. "Ahogy jöttünk ide, kérdeztem a Petit: te éreztél valamilyen hibát? Azt mondta, nem. Az eleje, közepe, vége is jó volt, a spanyolok iszonyat gyorsak, ez most ennyire volt elég."

Érzelmi hullámvasút

Molnár Péternek lesz még egy futama egyesben K-1 200-on, bár egyelőre a pároson sem tette túl magát: "Ahogy mondtátok is, érzelmi hullámvasúton vagyok. Annyi a szerencsém, hogy a Sanyival eltöltött hosszú idő megtanított arra, hogy a hullámvasúton fölfelé is lehet sikítani. Pihenés, regeneráció, és folytatom ezt a fantasztikus játékot."